Zirve Ticari/Finansman detaylı kullanım özellikleri serimiz bu bölümünde sipariş girişi ve onaylama süreçlerinden bahsedeceğiz.
Sipariş, firmaların bir mal almak ya da satmak için sadece takip amacıyla düzenledikleri formdur. Zirve masaüstü programı aracılığıyla kaydedilen bir sipariş onaylana bildiği gibi, sadece onaylanan siparişlerin irsaliyeye ve faturaya aktarılması mümkündür.
Örnek olarak verilen bir siparişin onaylanma süreçlerini, kullanıcıların onaylama yetkisinin kısıtlanması ve ardından sadece onaylanan bir sipariş için aktarım öncesinde neler yapılması gerektiğini anlatacağız.
.
Sipariş Girişi Nasıl Yapılır?
Sipariş girişinin yapılması için öncelikle mutlaka cari ve stok kartlarının oluşturulmuş olması gerekmektedir.
Sipariş girişi yapılabilmesi için “Sipariş” modülüne giriş yapılır.
Ardından “Alınan Sipariş” ya da “Verilen Sipariş” seçimi yapılır. Anlatımı örnekte belirtiği gibi verilen sipariş üzerinde gerçekleştireceğiz.
Sipariş seçimi yapıldıktan sonra “Cari” ve “Stok” seçimi yapılır.
Miktar ve fiyat bilgisi yazıldıktan sonra “Kaydet F2” butonuna tıklanarak sipariş kaydedilir.
Böylelikle sipariş girişi tamamlanmış oldu.
Sipariş Onaylama Süreçleri
Sipariş onaylama süreçlerinde ilgili siparişi seçiliyken sağ tık ile “Onay” seçeneğine tıklanır.
Açılan ekranda “Onay Yeri”, “Onaylayan”, “Onay Tarihi”, “Onay Belgesi” ve “Açıklama” alanları doldurularak “Kaydet/Kapat” butonuna tıklanır.
Onay yeri bilgisi her onaylama sürecinde tek tek yazılmasının yerine “Ticari Ayarlar, “Genel Tanımlar” alanında yer alan “Onay Yerleri” bölümüne eklenebilir.
Onay süreçlerinin tamamlanmasıyla ilgili sipariş satırında “Onay” alanı “E” yani evet olarak görüntülenecektir.
Bazı kullanıcılara onay yetkisi vermemek istenirse “Ticari Ayarlar”, “Yetkiler” sayfasına giriş yapılır.
Açılan sayfada işlem onay yetkisi verilmeyecek kullanıcı seçilir.
“Genel Yetki Tanımlamaları” alanından “Modül Adı” “Sipariş” , “İşlem Türü” “Sipariş Onay , “Yetki Seviyesi” “Yetkisiz(Modüle/İşleme Giriş Yapılamaz)” seçimleri yapılar. Ardından “Kaydet” butonuyla yetki kaydedilir.
Sadece onaylanan siparişler, irsaliyeye ya da faturaya aktarılsın isteniyorsa “Ticari Ayarlar” , “Diğer Ayarlar” alanında bulunan “Sadece onaylı siparişler aktarılsın” seçeneğinin “Evet” olarak seçilmesi yeterlidir.
Keyifli kullanımlar dileriz.