8 Kasım 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Elektronik Defter Genel Tebliği’nde (Sıra No: 1) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 5), e-Defter uygulamasına ilişkin bazı önemli değişiklikleri ve ek düzenlemeleri gündeme getirdi.
.
1 Ocak 2025 itibarıyla tüm bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için e-Defter uygulamasına geçiş zorunlu hale getirildi. Konuyla ilgili detaylara bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.
.
Elektronik Defter Genel Tebliği çerçevesinde zorunlu ya da isteğe bağlı olarak e-Defter uygulamasını kullanacak gerçek ve tüzel kişi mükellefler, 12.11.2024 tarihi itibarıyla, mali mühür veya Nitelikli Elektronik Sertifika kullanmadan, Dijital Vergi Dairesi üzerinden e-Defter Başvuru Dilekçesi ile başvuru yapabilecekler. Bu yazımızda işlemlerin nasıl yapıldığını anlatacağız.
.
e-Defter Başvuru Adımları
.
Öncelikle “dijital.gib.gov.tr” adresine giriş yapılır ve ardından “Kullanıcı Girişi” butonuna tıklanır.
Yönlendirilen sayfaya “T.C. Kimlik No / Vergi Kimlik No / Kullanıcı Kodu”, “Şifre” ve “Doğrulama Kodu” girildikten sonra “Giriş Yap” butonuna tıklanır.
Giriş yapıldıktan sonra sol köşede yer alan ana sayfa menüsü “Dilekçelerim” butonu ve ardından “Yeni Dilekçe Oluştur” butonuna tıklanır.
“Dilekçe Türleri” arasından “e-Defter Başvuru Dilekçesi” seçimi yapılır.
Ekrana “e-Defter Başvurusu Aydınlatma Metni” gelecektir. Metin “Onayla” butonuna tıklayarak onaylanır.
Onaylama işleminin ardından e-defter başvuru dilekçesi ekranı gelecektir. “e-Defter Başvuru Bilgileri” bölümündeki “Uyumlu Yazılım” alanından “Zirve Bilgi Teknolojileri Sanayi Ticaret A.Ş” seçimi yapılmalıdır. “Defter Uygulamasına Başlangıç Tarihi”, “Ticaret Sicil Numarası”, “Sicil Memurluğu” ve “Diğer Bilgiler” doldurulur.
Sayfa kaydırıldığında ekranda yer alan “İş Yeri Adres Bilgileri” bölümündeki 3 adres kaydetme yöntemi bulunmaktadır. İstenilen yöntem seçilerek adres bilgisi eklenir.
“İrtibat Kurulacak Kişi Bilgileri” bölümdeki alanlar doldurulduktan sonra “İleri” butonuna tıklanır.
İleri butonunun tıklanmasıyla sistem bilgileri kaydeder ve adım 1 tamamlandı olarak görüntülenir.
Bilgiler ekrana özet olarak yansıyacaktır. Özet kontrol edildikten sonra “Gönder” butonuna tıklayarak dilekçe gönderim işlemi başlatılır.
Gönder butonunun tıklanmasıyla “SMS Onay” işlemi başlatılır. “Dijital Vergi Dairesi Talep/Onay İçin Kullanılan Cep Telefonu” numarasına “Onay Kodu İste” butonuna tıklanarak onay kodu gönderilir.
Cep telefonuna gelen “SMS Kodu” alana yazılarak “Onayla” butonuna tıklanır.
Onay işleminin tamamlanmasıyla birlikte talep alınmış olacaktır. Dilekçenin durumunu kontrol edebilmek için “Dilekçelerim” butonuna tıklanır.
Bu sayfa içerisinden dilekçelerin durumları kontrol edilebilir ve evrak görüntüleme yapılabilir. “İşlem Yap” butonuna tıklandığında; İlgili evraklar menüsü altında dilekçenize istinaden tarafınıza düzenlenen evraklar listelenir.
Yönlendirilen sayfadan “Dilekçe Durum Bilgisi” kontrolü yapabilirsiniz.
Keyifli kullanımlar dileriz.