Zirve Masaüstü Programları ve Nova 2.0’da Yeni e-Defter Süreçleri

e-defter-surecleri-1024x577 e-Defter Genel Muhasebe Zirve Nova  zirve yazılım zirve müşavir zirve e-defter zirve e defter üç aylık edefter tebliğ değişiklikleri tebliğ nova ikincil kopya nova e defter muvafakatname işlemleri muvafakatname müşavir e defter ikincil saklama ikincil kopya genel muhasebe eşanlı gönderim e-defter web servis e-defter uygulaması e-defter uygulama kılavuzu e-defter genel tebliğ e-defter 10 haziran e-defter aylık edefter

21.05.2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğ ile birlikte e-Defter süreçlerinde birçok yenilik ve değişiklik yapılmıştır.

  • Mükellefler, her ay için hazırladıkları elektronik defter ve berat dosyalarını, ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın sonuna kadar Gelir İdaresi Başkanlığı sistemlerine yüklemek zorundaydılar.
  • Yeni düzenlemeyle bu süre uzatılarak, artık ilgili olduğu ayı takip eden dördüncü ayın 10’uncu günü sonuna kadar yükleme yapılabilecektir.
  • Üç aylık dönemler için elektronik defter ve berat dosyalarını hazırlayan mükellefler, bu dosyaları geçici vergi beyannamesinin verileceği ayı izleyen ayın 10’uncu günü sonuna kadar yükleyebileceklerdir.
defter-gonderim-donemleri e-Defter Genel Muhasebe Zirve Nova  zirve yazılım zirve müşavir zirve e-defter zirve e defter üç aylık edefter tebliğ değişiklikleri tebliğ nova ikincil kopya nova e defter muvafakatname işlemleri muvafakatname müşavir e defter ikincil saklama ikincil kopya genel muhasebe eşanlı gönderim e-defter web servis e-defter uygulaması e-defter uygulama kılavuzu e-defter genel tebliğ e-defter 10 haziran e-defter aylık edefter
  1. E-Defter ve Berat Dosyalarının Eşanlı Gönderimi: 22 Mayıs 2024 tarihi itibarıyla yüklenecek paketler için geçerli olmak üzere; e-Defter ve berat dosyalarının “eşanlı olarak” e-Defter uygulaması üzerinden veya web servis aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine yüklenme imkânı getirilmiştir.
  2. Belirtilen Tarihten Önce Yüklenmiş Berat Dosyaları: Belirtilen tarihten önce e-Defter uygulamasına yüklenmiş olan berat dosyalarına ilişkin e-Defter ve GİB onaylı berat dosyalarının, e-Defter Saklama Uygulaması üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine yüklenmesi gerekmektedir.
  3. Belirtilen Tarih ve Sonrasında Yüklenecek E-Defter ve Berat Dosyaları: Belirtilen tarih ve sonrasında yüklenecek e-Defter ve berat dosyalarının, Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemine eşanlı olarak yüklenmesi gerekmektedir. Eşanlı olarak yüklenen e-Defter ve berat dosyaları için e-Defter Saklama Uygulaması üzerinden işlem yapılmayacaktır.
  1. Dijital Vergi Dairesi Üzerinden Yönetim:
    • Muvafakatname işlemleri, Dijital Vergi Dairesi üzerinden yönetilebilir duruma getirilmiştir.
    • Mükellefler, Dijital Vergi Dairesi’ne giriş yaparak “e-Defter Muvafakatname İşlemleri” kısmına ulaşabilirler.
  2. Muvafakatname Verme Adımları:
    • Dijital Vergi Dairesi’nde “İşlem Başlat” butonuna tıklanarak “e-Defter Muvafakatname Oluşturma” ekranına geçilir.
    • Uyumlu yazılım firması veya meslek mensubu seçilir.
    • Bilgiler kontrol edilip onaylanır ve SMS ile gelen şifre girilerek işlem tamamlanır.
  3. Muvafakatname İptali:
    • Mevcut muvafakatnameyi iptal etmek de Dijital Vergi Dairesi üzerinden yapılabilir.
    • “Dilekçelerim” menüsünden yeni bir dilekçe oluşturularak ilgili muvafakatname iptal edilir.
  1. Gelir İdaresi Başkanlığı. (2024). ELEKTRONİK DEFTER GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 4). Resmi Gazete. Erişim Tarihi: 29 Mayıs 2024
  2. Gelir İdaresi Başkanlığı. (2024). ELEKTRONİK DEFTER GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 4). Erişim Tarihi: 29 Mayıs 2024
  3. eDefter.gov.tr. (2024). ELEKTRONİK DEFTER GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 1)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 4). Erişim Tarihi: 29 Mayıs 2024
  4. Gelir İdaresi Başkanlığı. (2024). e-Defter Uygulama Kılavuzu. Erişim Tarihi: 29 Mayıs 2024
  5. Gelir İdaresi Başkanlığı. (2024). e-Defter Muvafakatname Kullanım Kılavuzu. Erişim Tarihi: 29 Mayıs 2024
İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
Top