5000 TL ile 30.000 TL arasındaki e-Arşiv Faturalar ile ilgili yasal düzenlemeye yazımızdan ulaşabilir, bu faturaların aktarımının Zirve programlarında nasıl yapılacağını detaylarıyla inceleyebilirsiniz.
5000 / 30000 e-Arşiv Faturalara Dair Yasal Düzenlemeler
e-Arşiv Fatura uygulamasına dahil olmayan mükelleflerce, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren düzenlenecek faturaların, vergiler dahil toplam tutarının 30 Bin TL’yi (vergi mükelleflerine düzenlenenler açısından vergiler dahil toplam tutarı 5 Bin TL’yi) aşması halinde, söz konusu faturaların, , “e-Arşiv Fatura” olarak Başkanlıkça sunulan e-Belge düzenleme portali üzerinden ya da Başkanlığın e-Belge düzenleme portaline gerekli entegrasyonları sağlayarak Başkanlıktan izin alan özel entegratör kuruluşların sistemleri aracılığıyla düzenlenmesi zorunludur.
E-Arşiv 5.000 – 30.000 Aktarımı Ne İşe Yarar?
Zirve kullanıcılarının 5.000/30.000 TL e-Arşiv Fatura portalında bulunan evrakların otomatik olarak indirilmesi, indirilen verinin satır bazlı ve stok bazlı olarak genel muhasebeye entegre edilmesi işlemini sağlamaktadır.
5.000 – 30.000 e-Arşiv Faturaların Aktarımı Zirve Programında Nasıl Olur?
Aktarım işlemlerni aşağıda ayrıntılarıyla inceleyebilirsiniz.
Giriş
Bu modülü kullanabilmek için öncelikle Firma Bilgileri Alanındaki E-İşlemler sekmesi altındaki Firma İnternet V.D. Şifresi alanın doldurulması gerekmektedir.
Daha sonra Genel Muhasebe alanında sol alt kısımda yer alan Express Aktarım Sekmesinde bulunan E-Arşiv 5000/30000 Aktar modülüne giriş yaparak işlemlere başlayabiliriz.
Modül içerisine giriş yaptıktan sonra öncelikle indirilecek faturaların Tarih seçimi (1) yapılması gerekmektedir.
Tarihler doğru bir şekilde seçildikten sonra hemen sağ tarafında bulunan Faturaları İndir (2) butonu ile sistemdeki faturaları programımız otomatik olarak indirip ön izlemelerini ekrana getirecektir.(3)
İndirilmiş olan faturaları seçtikten sonra Kaydet (1) butonu ile fatura listesi alanına kaydedebiliriz.
Fatura Listesi alanına aktarılan faturaları görüntülemek için ekranın alt kısmında bulunan Muhasebeleştir (1) butonu ile geçiş yapabiliriz.
- Muhasebeleştirme
Zirve programına Fiş kaydetme işleminden önce “Entegrasyon Ayarları (F7)” kısmından kullanılacak fatura tiplerinin hesap kodlarının doldurulması gerekmektedir.
- Entegrasyon Ayarları (F7)
Matrah ve Vergilerin Hesap Kodları
Fatura Tipi kısmından Satış Faturası seçimi yaptıktan sonra “Matrah, Kdv, Stopaj gibi Muhasebe Kodlarını “doldurmalıyız.
Böylelikle matrah hesap kodları otomatik olarak gelecek.
NOT: Hesap kodları bir sefer girilmesi yeterlidir.
- Hesap Kapatma
Sabit Hesap Kodu
Belirtilen Hesap Kodu İçin Eşitle Anlamına Geliyor.
Kök Hesap Kodu + Vergi No
Vergi / T.C No Hesap Planında Yoksa Hesap Planına Otomatik Ekle anlamına geliyor.
Kök Hesap Kodu+Sıradaki Hesap No
Cari hesap kodlarındaki son hesap kodunu artırarak otomatik hesap kodu oluşturma
Kök Hesap Kodu + “F” + Sıradaki Vergi No
Cari hesap kodlarında işlem yapılan firmanın ilk harfine göre sıradaki hesap kodu oluşturma
Diğer Ayarlar
Bu kısımdan
- Hesap kodu ayracı
- Yuvarlama farkı geliri
- Yuvarlama farkı gideri
- Aynı hesap kodlarını birleştir
- Stok detaylı muhasebe fişi
- Döviz detaylı muhasebe fişi
- İndirimleri satırlara dağıt
- Masrafları satırlara dağıt
Ayarlamaları yapabiliriz.
- FİŞ HAZIRLAMA
Zirve Programına Aktarım yapmadan önce Matrah ve Vergilerin Hesap Kodlarının ve Hesap Kapatma kodlarının doldurulması gerekir. Ayrıca Müşavir Stokları kullanıyorsak Ayarlar-Diğer Ayarlardan işaretlemesi yapılmalıdır.
Eğer muhasebe kodlarında sorun yoksa; “FİŞ HAZIRLA (F3)” butonuyla fişler hazırlanır. Fiş açıklaması ekleme veya fiş kesme biçimini bu alandan değiştirebiliriz.
Fiş içerikleri ve hesap kodlarında sorun yoksa “FİŞ KAYDET” butonuyla fişler kaydedilir.
Zirve kullanıcılarının 5000/30000 TL E-Arşiv faturalarını programa otomatik olarak indirmesi ve genel muhasebeye entegre etmesi tamamlanmıştır.
Not: Otomatik E-Arşiv 5000/30000 Aktar indirme özelliği kullanabilmek için İnternet Vergi Dairesi (Vedop) şifrenizin dolu olması gerekmektedir.