Verilerinizi Siber Suçlardan Korumak İçin 3 Öneri

banner-z-drive7-03-1-1024x580 İş Yönetimi ve Girişimcilik

Gelişen teknoloji ile işlerimiz hem daha hızlı olması hem de kargo, kâğıt gibi giderlerden tasarruf sağlaması açısından giderek dijitalleşen bir hal aldı. Bu dijitalleşme, siber suç olarak adlandırdığımız, bilişim sistemlerine yapılan saldırıları da beraberinde getiriyor. 

Siber suçları, verilerinize erişim yetkisi olmayan insanların bilişim sistemlerinize erişim sağlaması, verilerinizi silmesi, çalması veya değiştirmesi olarak tanımlayabiliriz. Bu suçlar genelde “hacking” ismi ile de anılır.  

İşletmenizin siber güvenliğini sağlamak için atabileceğiniz bazı adımları bu blog yazımızda sizin için derledik.  

1. Şifre Çalınması Risklerine Karşı Tedbirli Olun 

Şifrenizi çalmak isteyen kişilerin en çok kullandığı yöntemlerden biri, kullanıcının zararlı bir linke tıklamasını sağlamaya çalışmak. Siber suçlular genelde, bir ürün veya hizmet kazandığını iddia eden içerikler ile kişiye ile e-posta veya SMS gönderir ve kazandığı şeyi alması için linke tıklamasını talep eder. Alternatif olarak, siber suçlular banka gibi resmî kurumların isimlerini kullanarak ve müşteri hizmetlerinden ulaştıklarını iddia ederek bazı linklere tıklamanızı isteyebilir. 

Bu durumda yapılması gereken şey, gönderen kişinin e-posta adresini ve tıklanması istenen linkin güvenliğini kontrol etmek. Belirli bir kurumdan ulaştığını iddia eden kişilerin e-posta adreslerinin uzantısı kurumun ismini taşır. Örneğin, size Zirve Yazılım’dan ulaşan birinin e-posta adresinin uzantısı, @blog.zirveyazilim.net şeklinde olur. 

Linklerin güvenliğini ise, linkin http:// veya https:// ile başlamasından kontrol edebilirsiniz. https ile başlayan linkler, SSL Sertifikasına sahiptir, yani bu linkler güvenlidir diyebiliriz.  

Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise, kendinize ait olmayan bir cihazdan herhangi bir online platforma giriş yaptığınızda, “Şifremi Hatırla” seçeneğinin seçili olmadığından emin olmaktır. Aksi halde, siz çıkış yapsanız bile, cihaza kaydolan bilgileriniz ile başkası sizin hesabınıza tekrar giriş yapabilir. 

2. İki Faktörlü Kimlik Doğrulama  

İki faktörlü kimlik doğrulaması, Google ve birçok sosyal medya platformunun da teşvik ettiği, güvenli bir hesap giriş yöntemidir. Bu uygulama, hesabınıza bir güvenlik katmanı daha ekler diyebiliriz. 

İki faktörlü kimlik doğrulamayı aktive ettikten sonra, hesabınıza giriş yapmak için yalnızca şifreniz yeterli değildir. Şifreniz ile beraber, e-posta adresinize veya telefonunuza gönderilecek bir kodu da girmeniz istenir. Böylece, şifreniz çalınsa bile, siber hırsızlar ikinci adımdan ileri geçemez.  

3. Verilerinizi Zirve Drive’da Saklayın 

Dosyaları saklamak için bilgisayarlarınızı kullanmak hem işlevsellik hem de güvenlik açısından pek doğru bir tercih olmayabilir. Bilgisayarlar fiziksel hasar veya virüs gibi tehditlere karşı açık olmaları açısından, işletmeniz için değer taşıyan verilerinize güvenli bir saklama hizmeti sağlamakta yetersiz kalabilir. Zirve Drive ise, yükleyeceğiniz verilerinizi önce şifrelenip sonrasında parçalara ayırarak saklar. Böylece hem yetkisiz erişimin önüne geçer hem de bilgisayarınızın çalınması, bozulması gibi ihtimallerde bile verilerinizi bulut ortamında korur. 

Zirve Drive’ı İnceleyin 

İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
Top