Zirve Ticari/Finansman detaylı kullanım özellikleri serimizin bu bölümünde stok reçetesi oluşturma ve reçete kullanımı süreçlerinden bahsedeceğiz.
İşletmeler için stok yönetimi, operasyonların düzenli ve etkin bir şekilde yürütülmesinde kritik bir rol oynar. Özellikle üretim veya hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmeler için, stok reçetesi oluşturmak ve kullanmak, verimliliği artırmak ve kaynakların doğru şekilde yönetilmesini sağlamak açısından hayati öneme sahiptir.
Stok Reçetesi Nedir?
Stok reçetesi, belirli bir ürünün veya hizmetin üretiminde veya sunumunda kullanılan malzemelerin ve miktarlarının belirtildiği bir belgedir. Diğer bir deyişle, stok reçetesi, bir ürünün veya hizmetin bileşenlerini ve bu bileşenlerin miktarlarını ayrıntılı olarak listeler. Örneğin, bir pasta yapımı için kullanılan un, şeker, yumurta ve diğer malzemelerin miktarları stok reçetesinde belirtilir.
Adım Adım Stok Reçetesi Oluşturma
Stok reçetesi girişinin yapılabilmesi için “Stok” modülüne giriş yapılır.
Stok reçetesi oluşturmadan önce mutlaka stok kartlarının oluşturulmuş olması gerekmektedir.
Öncelikle, reçete için kullanılacak malzemelerin stok kartlarını oluşturmalısınız. Örnek olarak, mobilya üretimi yapacağımızı düşünelim. Mobilya üretiminde kullanılacak malzemeler için stok kartlarını oluşturuyoruz.
Malzemeler arasında sünger, ahşap boyası, çivi, ahşap, vernik, kumaş ve akıllı vidalar bulunabilir. Bu malzemeler ile mobilya için stok reçetesi oluşturabiliriz.
.
Stok reçetesi tanımlamak için stok kartının içerisine giriş yapılarak “Stok Reçetesi (F10)” sekmesine geçilir.
.
Stok Reçetesi alanında üretimde kullanacağımız sarf malzemelerinin stok seçimi ve reçete miktarında belirtilen adete bağlı olarak reçetede ne kadar sarf yapılacaksa buna bağlı miktar kısmı girilmelidir. Örnek olarak; Reçete Miktarı 1 adet girildiğinde 1 mobilyanın üretiminde kullanılacak olan sünger, ahşap boyası, çivi, ahşap, vernik, kumaş ve akıllı vida için sarf miktarı reçete alanında bulunan “Miktar” alanına girilmelidir.
.
Oluşturulan reçetelerde miktar alanının yer aldığı sütununun sağında “Fire %” ve “Fire Miktarı” girişi yapabildiğimiz sütunlar yer almaktadır. Mobilya üretiminde kullanılacak olan sünger, ahşap boyası, çivi, ahşap, vernik, kumaş ve akıllı vida için fire miktarı bu alandan girilmektedir. Bu girişlerde oran girişi yaptığınızda miktar alanı ve miktar girişi yaptığınızda oran alanı otomatik olarak hesaplanmaktadır.
.
Stok kartı içerisinde üretilecek olan mobilya için “Stok Maliyeti Hesaplama Yöntemi” seçilebilmektedir.
…
Reçete ile üretim kaydı oluşturmak için stok kartı içerisinde “Satış Anında Miktar Kadar Üretim Yap” seçeneği aktif edilmelidir.
.
Bu seçenekle birlikte satış faturası oluştururken fatura içeriğinde stok reçetesi oluşturulan “Mobilya” stok kartı seçildiğinde; fatura kaydedilirken sarf kaydı için stok reçetesi için seçim ekranı gelecektir.
.
Satışı yapılan “Mobilya” için üretim kaydını oluşturmak ve reçete içerisinde tanımlanan sünger, ahşap boyası, çivi, ahşap, vernik, kumaş ve akıllı vida stoklarına ait sarf kayıtlarının yapılması için bu ekranda “Evet” seçimi yapılmalıdır.
.
Sarf kaydı yapılan sünger, ahşap boyası, çivi, ahşap, vernik, kumaş ve akıllı vida ürünlerine ait stoklardaki çıkış miktarları “stok reçetesinde belirtilen sarf miktarı*satışı yapılan ürün miktarı” olarak değişecektir.
.
Sarf yapılan (sünger, ahşap boyası, çivi, ahşap, vernik, kumaş ve akıllı vida) ürünler için stoklarda çıkış miktarında değişiklik olacaktır. Bunun yanı sıra üretmiş olduğumuz ürünler (mobilya) için hem üretim kaydı hem de satış yapıldığı için hem giriş miktarında üretim kadar artış, hem de çıkış miktarında satıştan dolayı artış olacaktır.
Keyifli kullanımlar dileriz.