Bu yazımızda Zirve Nova 2.0’da yer alan KDV-1 modülünün tanıtımı, KDV-1 beyannamesinin hazırlanması ve gönderimi hakkında bilgilendirme yapılacaktır.
KDV-1 beyannamesi, Türkiye’deki vergi mükelleflerinin KDV ile ilgili alış ve satış işlemlerini belirttikleri resmi bir bildirim formudur. Aylık veya üç aylık olarak doldurulur ve vergi dairesine sunulur. Bu beyannamede, KDV’ye ilişkin işlem detayları ve ödenecek vergi tutarları ve indirime konu olan vergi tutarları yer alır. KDV-1 Beyannamesi takip eden ayın 28’inde verilmektedir.
KDV-1 Beyannamesi Modülü
Zirve Nova 2.0’da KDV-1 Modülüne ulaşmak için firma seçimi yapıldıktan sonra “Muhasebe İşlemleri” > “Beyannameler” > “KDV-1” adımları takip edilir.
Üst Başlıklar
Kaydet:
Beyannameleri kayıt altına almak için kullanılır. Kaydedilen beyannameler için XML dosyası otomatik olarak oluşturulur.
Sil:
Kaydedilen beyanname ve XML dosyalarını silmek için kullanılır.
Otomatik Hazırla:
KDV-1 Beyannamesinin Zirve Nova tarafından otomatik olarak hazırlanması için kullanılır. Bu butonun çalışması için Kod Tablosu’nun doğru bir şekilde doldurulmuş olması zorunludur.
.
Kod Tablosu:
KDV oranlarına göre kullanılacak hesap kodlarının yazıldığı alandır.
.
KDV Kontrol:
KDV Beyannamesinde mizan ana hesap kodlarını yazarak hesapların kontrol edildiği alandır.
Önizle:
Hazırlanan beyannamenin görüntülenmesi için kullanılır.
XML:
Oluşturulan beyannameleri XML formatına çevirmek için kullanılır.
Tahakkuk Kaydı:
Hazırlanan beyanname için genel muhasebe modülünde fiş oluşturmak için kullanılır.
Alt Sayfalar
-*-*-
Genel Bilgiler
İdari Bilgiler: Burada yer alan bilgiler “Firma İşlemleri” > “Beyanname Bilgileri” modülünden otomatik olarak getirilir.
.
Mükellef Bilgisi: Burada yer alan bilgiler “Firma İşlemleri” > “Şube Bilgileri” modülünden otomatik olarak getirilir.
Beyannamenin Hangi Sıfatla Verildiği: Burada yer alan bilgiler “Firma İşlemleri” > “Beyanname Bilgileri” modülünden otomatik olarak getirilir. Ancak bu modüle beyannameyi veren kişiye yönelik bilgi girişi yapılmadıysa “Admin İşlemleri” > “Müşavir Bilgileri” modülüne kaydedilen bilgiler otomatik olarak getirilir.
Beyannameyi Düzenleyen: Burada yer alan bilgiler “Firma İşlemleri” > “Beyanname Bilgileri” modülünden otomatik olarak getirilir. Ancak bu modüle beyannameyi veren kişiye yönelik bilgi girişi yapılmadıysa “Admin İşlemleri” > “Müşavir Bilgileri” modülüne kaydedilen bilgiler otomatik olarak getirilir.
Matrah
Tevkifat Uygulanmayan İşlemler: Beyannameye konu dönem içinde KDV hesaplanarak yapılmış olup KDV’si tevkifata uğramamış KDV hariç tutarları, hizalarındaki KDV oranlarına göre ayrımlı olarak girildiği alandır.
Ayrıca %1, %8, %10, %18 ve %20 oranlarında hesaplanmış ve kesintiye uğramamış olan teslim veya hizmet KDV’leri bu alana yazılır.
.
Kısmı Tevkifat Uygulanan İşlemler: Kısmi Tevkifat a uğramış olan işlemlere ait KDV matrahları, hizalarında işlemin tabi olduğu KDV oranı (%1, %8, %10, %18, %20) ve hesaplanan KDV’nin kaçta kaçının kesintiye uğradığının (3/10, 5/10, 7/10, 9/10 gibi) gösterildiği alandır.
Ayrıca kısmi tevkifata konu işlemlere ait olarak hesaplanan KDV’nin tevkifata uğramamış tutarı gösterilir.
7440 Sayılı Kanun’un (6/2-a) Maddesi Kapsamındaki İşlemler: 6/2-a maddesi gereği 1 no’lu KDV beyannamesinin Matrah kulakçığına “7440 Sayılı Kanun’un (6/2-a) Maddesi Kapsamındaki İşlemler” tablosu eklenmiştir. Kayıtlarda yer aldığı hâlde işletmede mevcut olmayan emtiaya ilişkin düzenlenecek faturalar için hesaplanacak KDV, ilgili dönem 1 No’lu KDV beyannamesinin “Matrah” kulakçığının, “7440 Sayılı Kanun’un (6/2-a) Maddesi Kapsamındaki İşlemler” tablosuna kayıt yapılarak beyan edilecektir.
Diğer İşlemler:
“501- Türkiye’de İkamet Etmeyenlere KDV Hesaplanarak Yapılan Satışlar” satırlarda, 43 numaralı KDV Genel Tebliği kapsamında Türkiye’de ikamet etmeyenlere yapılan teslim bedelleri toplamı “Matrah” sütununda , bu bedeller üzerinden muhtelif oranlarda hesaplanmış olan KDV’ler toplamı “Vergi” sütununda gösterilir.
.
“503- Amortismana Tabi Sabit Kıymet (Taşınmaz, Taşıt Araçları, Demirbaş, Makine ve Teçhizat vb.) Satışları” bedelleri toplamı “Matrah” sütununda, bu bedeller üzerinden muhtelif oranlarda hesaplanmış olan KDV’ler toplamı “Vergi” sütununda gösterilir.
.
“504- Alınan Malların İadesi, Gerçekleşmeyen İşlemler” bedelleri toplamı “Matrah” sütununda, bu bedeller üzerinden muhtelif oranlarda hesaplanmış olan KDV’ler toplamı “Vergi” sütununda gösterilir.
.
“504- Alınan Malların İadesi, Gerçekleşmeyen İşlemler” bedelleri toplamı “Matrah” sütununda, bu bedeller üzerinden muhtelif oranlarda hesaplanmış olan KDV’ler toplamı “Vergi” sütununda gösterilir.
.
“505- VUK 322 Kapsamına Giren Borçlara Ait KDV” bedelleri toplamı “Matrah” sütununda, bu bedeller üzerinden muhtelif oranlarda hesaplanmış olan KDV’ler toplamı “Vergi” sütununda gösterilir.
.
“550- Diğer” bedelleri toplamı “Matrah” sütununda, bu bedeller üzerinden muhtelif oranlarda hesaplanmış olan KDV’ler toplamı “Vergi” sütununda gösterilir.
.
İsteğe Bağlı Tam İstisna Uygulanacak İşlemler:
İsteğe bağlı tam tevkifat uygulaması mükelleflerin bütün teslim ve hizmetleri için değil sadece belirli bazı teslim/hizmetleri için geçerli olacaktır.
İsteğe bağlı tam tevkifat uygulaması için “Yeni” butonuna tıklayarak işlem kaydedilir.
Toplam Matrah:
“Tevkifat Uygulanmayan İşlemleri”, “Kısmi Tevkifat Uygulanan İşlemler”,“7143 Sayılı Kanun’un (6/2-a) Maddesi Kapsamındaki İşlemler” ,“Diğer İşlemler” ve “İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Uygulanan İşlemler” alanındaki satırlarda yer alan matrahların toplamı yazılır.
Hesaplanan Katma Değer Vergisi:
“Tevkifat Uygulanmayan İşlemleri”, “Kısmi Tevkifat Uygulanan İşlemler”,“7143 Sayılı Kanun’un (6/2-a) Maddesi Kapsamındaki İşlemler” ,“Diğer İşlemler” ve “İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Uygulanan İşlemler” alanındaki satırlarda yer alan KDV tutarlarının toplamı yazılır.
Daha önce indirim konusu yapılan KDV’nin ilavesi için doldurulan alandır.
İlave Edilecek KDV ve Hesaplanan KDV toplanın yazıldığı alandır.
.
İndirimler
İndirimler:
“101-Önceki Dönemden Devreden İndirilecek KDV” satırında varsa bir önceki dönemden devren gelen KDV bu satıra yazılır.
.
“103- Satıştan İade Edilen, İşlemi Gerçekleşmeyen veya İşlemin Vazgeçilen Mal ve Hizmetler Nedeniyle İndirilmesi Gereken KDV” satırına işlemi Gerçeklemeyen veya İşleminden Vazgeçilen Mal ve Hizmetleri Nedeniyle İndirilmesi Gereken KDV’ler bu alana yazılır.
.
“104- Türkiye’de İkamet Etmeyenlere Bu Dönemde İade Edilen KDV [KDVGUT-(II/A-5)]”, satırında bu dönemde ödenen KDV bu alana yazılır.
.
“106- İndirimli Orana Tabi İşlemlerle İlgili Yıl İçerisinde Mahsuben İadesi Gerçekleşmeyen KDV”, bu satırda gösterilir.
.
“107- Kanunun (11/1-c) ve Geçici 17. Maddelerinden Doğan İadelerin İndirim Yoluyla Telafisi Nedeniyle İndirilecek KDV”, bu satırda gösterilir.
.
“108 – Yurtiçi Alımlara İlişkin KDV”, tevkifat kapsamında olmayan işlemlere ilişkin olarak satıcılar tarafından hesaplanan KDV ile kısmi tevkifat kapsamındaki işlemlere ilişkin olarak tevkif edilmeyen KDV bu satırda indirim bu alanda gösterilir.
.
“109 – Sorumlu Sıfatıyla Beyan Edilen KDV”, kısmi tevkifat kapsamındaki işlemlere ilişkin olarak sorumlu sıfatıyla 2 no.lu KDV beyannamesinde beyan edilen KDV, tevkifatı yapan mükellef tarafından bu satırda indirim konusu bu satırda gösterilir.
.
“110 – İthalde Ödenen KDV”, ithalat sırasında gümrük idaresine ödenen ve gümrük makbuzu üzerinde gösterilen KDV bu satırda indirim konusu yapılacaktır.
.
“111-Değersiz Hale Gelen Alacaklara İlişkin İndirilecek KDV”, satırında değersiz hale gelen alacaklara ilişkin KDV’nin, satıcı tarafından alacağın zarar yazıldığı vergilendirme döneminde, 1 no.lu KDV beyannamesinde indirimi bu alanda gösterilir.
.
“İndirimler Toplamı”, satırlarda indirim unsurlarının toplamı yazılır.
.
Bu Döneme Ait İndirilecek KDV Tutarının Oranlara Göre Dağılımı:
Önceki Dönemden Devreden KDV Tutarında Değişiklik Varsa:
İhraç Kaydıyla Teslimler
İhraç kayıtlı teslim, ihracatı yapan bir firmaya yapılan teslimdir. Mükellef ürettiği malı doğrudan yurt dışına satmıyor, arada başka bir firmanın ihraç edeceği malı tedarik ediyorsa ihraç kaydıyla teslim yapmış demektir. İşlem türlerine göre KDV Kanununa göre ihraç kaydıyla yapılan teslim bedelleri KDV oranlarına göre ayrımlı olarak gösterilerek, hizalarında hesaplanan (fakat müşteriden tahsil edilmeyen) KDV tutarları yazılır.
İstisnalar – Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler
Kısmi İstisna Kapsamına Giren İşlemler
Kısmi istisna kapsamına giren KDV hesaplanmaksızın yapılan işlem bedelleri gösterilir. Kısmi istisna kapsamındaki işlemler KDV indirim ve iade hakkı vermeyen fakat KDV hesaplanmaksızın yapılan işlemlerdir.
“Yüklenen KDV” sütununa “Teslim ve Hizmet Tutarı” sütununda belirtilmiş olan kısmi istisna kapsamındaki işlemler için yüklenilmiş olan KDV tutarları yazılır.
“Toplam” satırında teslim ve hizmet tutarı ve yüklenen KDV toplamı yazılır.
Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler
Tam istisna kapsamına giren yani; indirim ve iade hakkı bulunan istisnalar uygulanmak suretiyle yapılan işlem bedelleri gösterilir.
“Yüklenilen KDV” sütununun hizasındaki istisna işlemle ilgili olarak yüklenilmiş olan ve İadesi İstenen KDV tutarı yazılır. İade istemek mecburi değildir. İade ile uğraşmak istemeyenler bu satırların tamamına ya da bazılarına sıfır veya 0 yazabilirler. Böylelikle KDV iade haklarını devreden KDV yoluyla kullanacaklarını beyan etmiş olurlar.
“Toplam” satırında teslim ve hizmet tutar, KDV ödemeksizin temin edilen mal bedeli ve yüklenen KDV toplamı yazılır.
İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Kapsamına Giren İşlemler
KDV Kanunu’nun 9 uncu maddesinde ve KDV Genel Uygulama Tebliğinin I/C-2 nolu bölümünde yer alan hükümlere göre, alıcılar bazı mal ve hizmetlere ait KDV’nin tamamını veya bir kısmını satıcıya vermeyip sorumlu sıfatıyla doğrudan vergi dairesine ödemek ve indirim imkanı varsa indirim bu alanda gösterilir.
“İadeye Kano Olan KDV” sütununa “Teslim ve Hizmet Tutarı” sütununda belirtilmiş olan kısmi istisna kapsamındaki işlemler için yüklenilmiş olan KDV tutarları yazılır.
“Toplam” satırında teslim ve hizmet tutarı ve iadeye konu olan KDV toplamı yazılır.
Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler
“Teslim ve Hizmet Tutarı” sütununda iade hakkı doğuran diğer işlemlerle ilgili teslim bedelleri ve bu bedellere ait kod numaraları ile ilgili madde numaraları gösterilir.
“Yüklenen KDV” sütununda iade hakkı doğuran diğer işlemlerle ilgili olarak İadesi İstenen KDV tutarları yazılır. İade hakkını devreden KDV yoluyla kullanmak isteyenler bu satırlara 0 (sıfır) yazarlar.
“Toplam” satırında teslim ve hizmet tutarı ve yüklenen KDV toplamı yazılır.
İade Edilebilir KDV
“İade Edilebilir KDV” alanında “Kısmi İstisna Kapsamına Giren İşlemler“, “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler“, “İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Kapsamına Giren İşlemler” ve “Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” alanlarındaki iadesi istenen rakamlar toplamı yazılır.
.
Sonuç Hesapları
Sonuç Hesaplar;
“Tescil Edilecek Katma Değer Vergisi” satırından “Toplam Katma Değer Vergisi” satırdaki toplam hesaplanan KDV’den “Yurtiçi Alımlarına İlişkin KDV” satırdaki indirimler toplamı düşüldüğünde bulunan fark pozitif ise bu fark “Tecil Edilebilir KDV” satırda yazılı rakam ile karşılaştırılır. Bunlardan küçük olan rakam (“Toplam Katma Değer Vergisi”- “Yurtiçi Alımlarına İlişkin KDV” farkı veya “Tecil Edilebilir KDV’den” hangisi küçükse) “Tescil Edilecek Katma Değer Vergisi” satıra yazılır.
.
“Ödenmesi Gereken Katma Değer Vergisi”, “Toplam Katma Değer Vergisi” satırdaki rakamdan “Yurtiçi Alımlarına İlişkin KDV” ve “Tescil Edilecek Katma Değer Vergisi” satırlardaki rakamlar çıkarıldığında bulunan sonuç pozitif ise bu tutar ödenecek olan KDV tutarı olarak bu satıra yazılır. Yani (“Toplam Katma Değer Vergisi” –”Yurtiçi Alımlarına İlişkin KDV”) – “Tescil Edilecek Katma Değer Vergisi” = Pozitif ise “Ödenmesi Gereken Katma Değer Vergisi” yazılır, negatif ise “Ödenmesi Gereken Katma Değer Vergisi” satır boş bırakılır.
.
“İade Edilmesi Gereken Katma Değer Vergisi” satıra “Yurtiçi Alımlarına İlişkin KDV” satırdaki indirimler toplamı, “Toplam Katma Değer Vergisi” satırdaki hesaplanan KDV toplamından büyükse (indirimle giderilemeyen KDV durumu varsa), bu indirimle giderilemeyen KDV, önce “İade Edilecek KDV” satırdaki tutarla karşılaştırılır, bunlardan küçük olana, varsa “İhraç Kayıtlı Teslim” satırdaki rakam ilave edilerek bulunan tutar “İade Edilmesi Gereken Katma Değer Vergisi” satıra yazılır. Yani “İade Edilmesi Gereken Katma Değer Vergisi” satır ihraç kayıtlı teslimlerle ilgili iade tutarları ile diğer iade hakkı doğuran işlemlerden kaynaklanan iade tutarının toplamını ifade eder.
.
“Sonraki Döneme Devreden Katma Değer Vergisi” satıra yazılacak rakamı bulabilmek için “Yurtiçi Alımlarına İlişkin KDV” satırdaki indirimler toplamına “İhraç Kayıtlı Teslim” satırdaki rakam ilave edilir, bulunan tutardan “Toplam Katma Değer Vergisi” ve “İade Edilmesi Gereken Katma Değer Vergisi” satırlardaki rakamlar çıkarılır. “Sonraki Döneme Devreden Katma Değer Vergisi” = (“Yurtiçi Alımlarına İlişkin KDV”+ “İhraç Kayıtlı Teslim”) – (“Toplam Katma Değer Vergisi” +”İade Edilmesi Gereken Katma Değer Vergisi”) Böylelikle bulunan rakam pozitif ise sonraki döneme Devreden KDV olarak bu satıra yazılır.
.
“Özel Matrah Şekline Tabi İşlemlerde Matraha Dahil Olmayan Değer” satıra KDV’si perakendeci karını da kapsayacak şekilde daha önce ödenmiş olan sigara, gazete-dergi, gibi özel matrah şekillerine tabi (madde 23/a ve b kapsamındaki) işlemleri yapan perakendeci bayiler, bu işlemlerden sağladıkları hasılatı bu satırda bilgi olarak gösterirler.
.
“Teslim ve Hizmetlerin Karşılığını Teşvik Eden Bedel (Aylık)” satıra yazılacak tutar, “Toplam Matrah” + Özel Matrah Şekline Tabi İşlemlerde Matraha Dahil Olmayan Değer” + “Kısmi İstisna Kapsamına Giren İşlemler” + “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” satırlardaki rakamlar toplamıdır. Bu toplam o dönemdeki KDV’nin konusuna giren istisna edilmiş veya özellik taşıyan tüm işlem bedelleri toplamını ifade etmektedir.
.
“Teslim ve Hizmetlerin Karşılığını Teşvik Eden Bedel (Kümülatif)” satır takvim yılı başından ilgili ayın sonuna kadar olan süreye ait “Teslim ve Hizmetlerin Karşılığını Teşvik Eden Bedel (Aylık)” satırlar toplamını gösterir. Ocak ayında “Teslim ve Hizmetlerin Karşılığını Teşvik Eden Bedel (Aylık)” ve “Teslim ve Hizmetlerin Karşılığını Teşvik Eden Bedel (Kümülatif)” satırlardaki rakamlar eşittir.
.
“Kredi Kartı ile Tahsil Edilen ve Hizmetlerin KDV Dahil Karşılığını Teşkil Eden Beden” satırda ilgili ayda kredi kartı slipi imzalatılmak suretiyle tahsil edilen satış bedelleri ile kart sahiplerinin imzası olmaksızın onların kredi kartı hesabından düşülen tutarlar; kart türü, banka ve farklı vergi oranlar itibariyle herhangi bir ayırıma tabi tutulmadan tek bir rakam olarak bu satırda gösterilir.
.
Ekler
Tevkifat Uygulaması Kapsamındaki İlişkilere Ait Bildirimler
Kısmi Tevkifat Uygulaması Kapsamındaki İşlemlere Ait Bildirim: Kısmi tevkifat uygulanan işlemler varsa bu tablo doldurulur.
“Yeni” butonuna tıklayarak bildirim kaydedilebilir.
İsteğe Bağlı Tam Tevkifat Kapsamına Giren İşlemlere Ait Bildirim: İsteğe bağlı tam tevkifat kapsamındaki işlemler varsa bu doldurulur.
“Yeni” butonuna tıklayarak bildirim kaydedilebilir.
107 ve 111 Kodlu İndirim Türleri İçin Bildirimler
Değersiz Hale Gelen Alacaklara İlişkin Bildirim:3065 sayılı Kanununda 7104 sayılı Kanunla yapılan değişiklik hükümlerinin uygulamasına yönelik olarak 1 No.lu KDV Beyannamesinin “Matrah” kulakçığında “Diğer İşlemler” tablosuna 505 kod numaralı “VUK 322 Kapsamına Giren Borçlara Ait KDV” satırı ve “İndirimler” kulakçığında yer alan “İndirimler” tablosuna 111 kod numaralı “Değersiz Hale Gelen Alacaklara İlişkin İndirilecek KDV” satırı eklenmiştir. Uygulamaya ilişkin bilgiler 15.02.2019 tarih ve 30687 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “23 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’de açıklanmıştır.
“Yeni” butonuna tıklayarak bildirim kaydedilebilir.
107 Kod Numaralı Satır Aracılığıyla İndirim Konusu Yapılan KDV Alacağının Dönemi:3065 sayılı Kanunun (11/1-c) ve geçici 17. maddelerinden doğan iadelerin indirim yoluyla telafisi için beyannameye “107 Kod Numaralı Satır Aracılığıyla İndirim Konusu Yapılan KDV Alacağının Dönemi” tablosu eklenmiştir. “İndirimler” kulakçığında yer alan “İndirimler” tablosunda “107-Kanunun (11/1-c) ve Geçici 17. Maddelerinden Doğan İadelerin İndirim Yoluyla Telafisi Nedeniyle İndirilecek KDV” alanına bilgi girişi yapan mükelleflerin, hangi dönemlere ilişkin iade haklarını kullandıklarını “Ekler” bölümünde “107 ve 111 Kodlu İndirim Türleri İçin Bildirimler” kulakçığına eklenen “107 Kod Numaralı Satır Aracılığıyla İndirim Konusu Yapılan KDV Alacağının Dönemi” tablosu ile beyan etmeleri gerekmektedir.
“Yeni” butonuna tıklayarak bildirim kaydedilebilir.
3065 Sayılı Kanun’un 13/i Maddesindeki İstisna Kapsamında Yapılan Teslimlere İlişkin Bildirim
3065 sayılı Kanunun (13/i) maddesinde düzenlenen istisnanın kapsamına konut veya iş yeri olarak inşa edilen binalar girmektedir.
Konut veya iş yerinin bu istisna kapsamında teslime konu edilebilmesi için; konut veya iş yeri olarak inşa edilen binanın yapı ruhsatının bulunması ve alıcıların kullanımına hazır vaziyette fiilen teslim edilmesi şarttır. Kat irtifakı kurulabilen konut veya iş yerlerinde ayrıca kat irtifakının kurulmuş olması gerekir. Yapı ruhsatında konut, dükkân, ofis, büro, rezidans, apart daire, devre mülk ve benzeri olarak tanımlanan konut veya iş yerleri istisna kapsamında değerlendirilir.
İstisna uygulamasında, kat mülkiyeti kurulan konut veya iş yerlerinin tesliminde fiili teslimin tevsiki aranmaz.
“Yeni” butonuna tıklayarak bildirim kaydedilebilir.
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri
Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde faaliyette bulunan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri verecekleri aylık kdv beyannamelerini düzenlerken azami dikkat etmeleri gerekir.
İstisna kapsamında fatura düzenlerken faturanın içine “3065 Sayılı KDV nun Geçici 20/1 Maddesi hükümlerine göre KDV hesaplanmamıştır” ifadesinin yazılmasında fayda olacağı kanısındayım. Yine fatura düzenlenirken geçici 20/1 maddedeki ifadelerin kullanılmasında yarar vardır. Ancak bu ifadeleri kullanırken ve istisna kapsamında fatura düzenlerken, faturanın içeriğindeki teslim konusu şey in istisna kapsamına girdiğinin ispatı her zaman faturayı düzenleyene ait olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle düzenlenen her faturanın detayı bir yerlerde 5 yıl boyunca saklanmalıdır.
“Yeni” butonuna tıklayarak bildirim kaydedilebilir.
Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Makina ve Teçhizat Alımlarına İlişkin Bildirim
KDV Kanununun 13/d maddesinde “Yatırım Teşvik Belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makine ve teçhizat teslimleri” KDV’den istisna edilmiştir.
10/06/1985 tarih ve 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununun 4842 sayılı Kanunla değişik 28 inci maddesinde “Yatırımların tamamının veya bir bölümünün finansal kiralama yoluyla gerçekleştirilmesi halinde kiralayan, finansal kiralamaya konu olan iktisadi kıymetlerle ilgili olarak bunların satın alınması halinde uygulanan teşviklerden yararlanır.” hükmü yer almaktadır.
“Yeni” butonuna tıklayarak bildirim kaydedilebilir.
Türk Hava Kuvvetlerinin Güçlendirmesine Katılma Payı
25/8/1971 tarihli ve 1473 sayılı Türk Hava Kuvvetlerinin Güçlendirilmesi ve Milli Hava Sanayimizin Kurulması Amacıyla Katılma Payı İhdası ve Milli Piyango Hasılatının Bu Gayeye Sarfı Hakkında Kanunun;
a) 1 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 1 – Belediye hudutları içindeki her türlü sinema, tiyatro, konser, sirk, fuar ve panayır giriş biletleri, Türk Hava Kuvvetlerinin güçlendirilmesine katılma payına tâbidir.”
b) 2.nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 2 – Türk Hava Kuvvetlerinin güçlendirilmesine katılma payının mükellefi, 1 inci maddede yazılı yerlerde giriş bileti satın alanlar, sorumlusu ise bilet satanlardır.”
Katılma payı tutarı, biletler üzerinde, bedelden ayrı bir kalem halinde gösterilir.”
KDV Kanununun 13/f Maddesi Kapsamında Yüklenici Firmalara Yapılan Teslim ve Hizmetlere Ait Liste
Yüklenicilere kapsam ve niteliği ilgili ulusal güvenlik kuruluşu tarafından onaylanacak mal teslimleri ile hizmet ifaları da KDV Kanunu’nun 13/f maddesine göre KDV’den müstesnadır.
“Yeni” butonuna tıklayarak bildirim kaydedilebilir.
Tam ve Kısmi İstisnalara İlişkin Bildirim
Tam ve kısmi istisna uygulanan işlemler varsa bu tablo doldurulur.
“Yeni” butonuna tıklayarak bildirim kaydedilebilir.
Yenilenmiş Cep Telefonu Satışlarına İlişkin Bildirim
2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki (I) sayılı listeye 30/9/2021 tarihli ve 31614 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 29/9/2021 tarihli ve 4517 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla eklenen 21 inci sıra uyarınca, “Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik” kapsamında en az bir yıl öncesine ilişkin data, ses ya da kısa mesaj kullanım trafiği bulunan kullanılmış cep telefonlarının yenilenmek ve sertifikalandırılmak kaydıyla yenileme merkezleri ve yetkili satıcılar tarafından yenilenmiş ürün garantisi verilerek teslimlerine uygulanacak KDV oranı (%1) olarak belirlenmiştir. Ayrıca ilgili sırada bu mükelleflerin, indirimli orana tabi işlemlerine ait iade hesabına, bu sıra kapsamında teslim ettikleri mallar nedeniyle yüklendikleri vergilerin dâhil edilmeyeceği de belirtilmiştir.
“Yeni” butonuna tıklayarak bildirim kaydedilebilir.
109-Sorumlu Sıfatıyla Ödenen KDV’ye İlişkin Bildirim
“İndirimler” kulakçığında yer alan “İndirimler” tablosuna“109-Sorumlu Sıfatıyla Beyan Edilerek Ödenen KDV” indirim yapan mükelleflerin “Ekler” bölümüne yeni eklenen “109-Sorumlu Sıfatıyla Ödenen KDV’ye İlişkin Bildirim” tablosunu doldurması gerekmektedir.
“Yeni” butonuna tıklayarak bildirim kaydedilebilir.
KDV-1 Beyannamesi Nasıl Hazırlanır?
Zirve Nova 2.0’da KDV-1 Modülüne ulaşmak için firma seçimi yapıldıktan sonra “Muhasebe İşlemleri” > “Beyannameler” > “KDV-1” adımları takip edilir.
Açılan ekranda “Kod Tablosu” tıklanır.
Bu bölüm kdv beyannamesini hazırlamadan önce kod tablosuna hesap kodlarının yazarak otomatik gelmesini sağlayan alandır. Bu bölümü bir sefer doldurulması yeterli olacak. Kod tablosunda dikkat edilmesi gereken doğru alanlara ilgili hesap kodlarının yazılmasıdır.
İsteğe bağlı olarak diğer firmalar için hazırlanan kod tablosu “Kod Tablosu Kopyala” alanından kopyalanabilir.
Hazırlanan beyannameye ait tahakkuk oluşturulmak istenirse mutlaka “KDV Tahakkuk Hesap Kodları” alanına ilgili muhasebe hesap kodları yazılmalıdır.
Kod tablosu doldurulduktan sonra “Kaydet” butonuna tıklayarak tablo kaydedilir.
Kod tablosu hazırlandıktan sonra beyannamenin hazırlanacağı ay seçilerek “Otomatik Hazırla” butonuna tıklanır.
Beyannamenin hazırlanması esnasında “Pos Kontrolü” otomatik yapılmaktadır. Beyannamede bildirilmek istenen ekler kaydedildikten sonra “Önizle” butonuna tıklayarak beyanneme kontrol edilir.
Not: Post kontrollerinin otomatik yapılabilmesi için “Firma İşlemleri” > “Şifre İşlemleri” modülünde yer alan “İnteraktif Vergi Dairesi Şifresinin” kaydedilmesi gerekmektedir.
Kontrol edilen beyanname “Kaydet” butonuna tıklanarak kaydedilir ve XML dosyası oluşturulur. Kaydedilen beyanname için ay bilgisinin yanında yeşil tik işarete görüntülenir.
Artık KDV-1 Beyannamesi gönderimi hazır hale gelmiştir.
KDV-1 Beyannamesi Nasıl Gönderilir?
KDV-1 beyannamesinin gönderilmesi için “Muhasebe İşlemleri” > “Beyannameler” > “Beyanname Gönderim” adımları takip edilir.
“Dönem Tipi” alanından “Aylık” , “Dönem” alanından “Ay” seçimi yapıldıktan sonra “Listele” butonuna tıklanır.
Beyanname listesi alanından ilgili beyanname seçildikten sonra “Gönder” butonuna tıklayarak gönderim tamamlanır.
Not: Otomatik beyanname gönderimi için beyanname şifresinin kaydedilmesi gerekmektedir. Beyanname şifresini kaydetmek için “Admin İşlemleri” > “Müşavir Bilgileri” > “Şifre İşlemleri” > “E-Beyanname Şifresi” adımları takip edilmelidir.