Bu yazımızda, MUHSGK hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için özetledik ve Zirve programlarındaki kullanımı hakkında sıkça sorulan soruları yanıtladık.
.
MUHSGK Uygulaması Hakkında Bilinmesi Gerekenler
2017’de pilot uygulama olarak başlayan Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi’nin elektronik ortamda gönderilmesinin zorunluluğu, çalışma düzenimizde yerini aldı.
.
Zirve Programlarında MuhSGK İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
.
üç aylık muhtasara tabi olan fakat personeli olmayan firmalar aylık muhtasara tabi olmak zorunda mıdır?
Personelleri olmadığı için herhangi bir değişiklik olmadan muhtasarlarını üç aylık olarak bildirmeye devam edebilirler.
üç aylık muhtasara tabi olan ve personelleri 10 kişiden az olan firmalar ne yapmalıdır?
Bu firmalar muhtasarlarını üç aylık vermeye devam edebilir fakat sgk bildirimlerini her ay yapmaları gereklidir.
Muhtasar üç aylık, sgk bildirimi aylık kullanım için şu adımlar izlenir.
1 Firma bilgileri alanından muhtasar aylık seçiniz.
2 Öncesinde bordroları hazırlanmış olan firmanın muhtasar beyannamesi hazırlayınız.
3 Muhtasar beyannamede Sgk Bildirimleri sekmesinde bulunan butonuna basınız.
4 Matrah ve Vergi bildirimi alanında 151 kodu, tutarları kısmına 0,00 yazınız.
üç aylık muhtasara tabi olan ve personel 10 kişiden fazla olan firmalar ne yapmalıdır ?
Bu tür firmaların Gelir İdaresi tarafından otomatik aylık muhtasara geçişleri yapılır. Aylık muhtasara geçiş yapmamış firmalar Gelir İdaresi ile görüşmelidir.
Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi verebilmek için e-Beyanname kullanıcı kodu, parola ve şifresi dışında yeni bir kullanıcı kodu, parola ve şifre alınmalı mıdır?
Önceden muhtasar gönderen firmalar aynı şekilde devam edebilirler. Ancak ücrete ilişkin bilgilerin beyan edilmesine yönelik 1003B (SGK-MUH 2) kodlu Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesini göndermek isteyen ve şartları taşıyan mükellefler önceki kullanıcı kodu, parola ve şifrelerinin yanında bu beyannameye özgü yeni bir kullanıcı kodu, parola ve şifre almalıdırlar.
Gönderilmiş olan MUH-SGK da Sadece Vergiye ilişkin bölümde değişik olacağı zaman ne yapmam gerekli?
Vergi tarafı son olması gereken hali ile hazırlanır. Sgk bildirim kısmı ise; sadece düzeltmen beyannamelerinde işaretlenmesi gereken ilgili tik işaretlenerek o alan boş olacak şekilde muhtasar kayıt edilir.
Gönderilmiş olan muh-sgk da vergi bilgilerim doğru fakat Sgk kısmında değişiklik yapmak istiyorum ne yapmam gerekli?
Vergi kısmı önceki gönderilmiş hali ile kalmalı, Sgk kısmı ise ilgili düzeltme seçeneği işaretlenerek sadece değişiklik istenen alanlara ilişkin Asıl (A), İptal (İ), Ek (E) seçenekleri ile düzenlenerek beyanname onaya gönderilir. Değişikliği uğramayacak kısımların sgk bildirim tablosuna tekrar yazılmasına gerek yoktur.
Belge türü 01 “Tüm Sigorta Kolları” seçilerek gönderilmiş olan beyannamede personellerden bir ve bir kaçının belge türünün 02 “Sosyal Güvenlik Destek Primi” olması gerektiği durumlarda nasıl işlem yapılmalıdır?
Sgk bildirim tablosunda düzeltme tiki işaretlendikten sonra;
Öncelikle bu sigortalıya ait “01 Tüm Sigorta Kolları” tahakkukundaki kaydının iptal edilmesi gerekmektedir. Daha önce yapılan bildirim satırında yer alan bilgiler aynı şekilde yazılır. Sadece “Belgenin Mahiyeti” alanı “İPTAL” seçilir, diğer bölümler aynı bırakılır.
Düzeltilmek istenen bilgiler olması gereken şekliyle ikinci satır olarak eklenir. Bu dönemde “02 Sosyal Güvenlik Destek Primi” ile ilgili belge ve kanun türü için daha önce tahakkuk oluşmamış olması nedeniyle “Belgenin Mahiyeti” alanı “ASIL” olarak seçilir. Diğer doğru olanlar için herhangi bir işlem yapmaya gerek yoktur.
Belge türü 01 ve 02 olan personeller “Asıl” olarak sisteme bildirildikten sonra herhangi bir personelin belge türünün değiştirilmesi için nasıl işlem yapılmalıdır? (belge türü 01 olan personelin 02 olması ya da tam tersi durumda)
Sgk bildirim tablosunda düzeltme tiki işaretlendikten sonra; Öncelikle hatalı gönderilen personelin bilgileri “İptal” olarak aynı şekilde kayıt edilir. Daha sonra bir alt satıra da önceden bu mahiyette “Asıl” gönderildiği için “Ek” olarak personelin yeni belge türü seçilir ve diğer doğru personellerin bilgilerinin tekrar girilmesine gerek kalmadan kayıt işlemi yapılır ve gönderim sağlanır.
“Asıl” olarak 5510 kanun numarası ile bildirilmiş olan personelin aslında 17103 kanun no su ile bildirilmesi gerektiği durumlarda düzeltme nasıl yapılır?
Sgk bildirim tablosunda düzeltme tiki işaretlendikten sonra; Öncelikle hatalı gönderilen personelin bilgileri “İptal” olarak aynı şekilde kayıt edilir. Daha sonra bir alt satıra da “Asıl” olarak personelin belge türü seçilir ve diğer doğru olan personellerin bilgilerinin tekrar girilmesine gerek kalmadan kayıt işlemi yapılır ve gönderim sağlanır.
“Asıl” olarak bildirilmiş olan personelin ücretinde, prim gününde hata olduğu zaman hangi yol izlenmelidir?
Sgk bildirim tablosunda düzeltme tiki işaretlendikten sonra; Öncelikle hatalı gönderilen personelin bilgileri “İptal” olarak aynı şekilde kayıt edilir. Daha sonra bir alt satıra da “Ek” olarak personelin belge türü seçilir ve diğer doğru bilgilerin tekrar girilmesine gerek kalmadan kayıt işlemi yapılır ve gönderim sağlanır.
NOT: Sgk bildirim tablosunda düzeltme yaparken personele ait iptal-ek ya da iptal-asıl gibi işlemler girileceği zaman bir den fazla personel varsa her personele ait iptal-ek ya da iptal-asıl işlemleri alt alta gelmelidir.