e-Dönüşüm Geçiş Tarihleri Nelerdir? e-Dönüşüm Takvimi 2024

Zirve-blog6-14-1-1024x576 E-Dönüşüm Mevzuat, Hukuk ve Vergi  vuk tebliğ tarih gib tebliğ efatura edefter earsiv

e-dönüşüm ile ilgili kapsama giren mükellefler ve zorunlu geçiş tarihlerini içeren yeni tebliğ yayımlandı. Detaylara birlikte göz atalım.

e-Dönüşüm Kapsamına Giren Uygulamalar Nelerdir?

Bu uygulamaları şöyle sıralayabiliriz:

  • e-Fatura
  • e-Arşiv
  • e-Defter
  • e-İrsaliye
  • e-Serbest Meslek Makbuzu
  • e-Müstahsil Makbuzu

2024 İtibarıyla e-Dönüşüm Uygulamalarında Geçerli Olan Değişiklikler Neler?

Bu değişiklikleri uygulamalar bazında tek tek gözden geçirelim.

e-Fatura ve e-Arşiv

e-Fatura zorunluluğuna tabi mükellefler, aynı zamanda e-Arşiv Fatura uygulamasına da geçmek zorunda.
e-Ticaret paydaşı olan internet satış platformları, internette ilan yayınlayanlar ve internet reklam aracıları e-fatura ve e-arşiv fatura uygulamasına geçmek zorunda.
KDV dahil 6.900 TL ve üzeri veya vergi mükellefi olmayan birine 1 gün içerisinde KDV dahil 6.900 TL ve üzeri fatura kesecekseniz e-arşiv fatura kesmek zorunlu.

e-SMM

Tüm serbest meslek erbabı (avukat, mali müşavir, serbest çalışan doktor, mimar, mühendis vb.) 2020 senesinin Haziran ayından itibaren serbest meslek makbuzunu e-serbest meslek makbuzu olarak düzenlemek zorunda.

e-Müstahsil Makbuzu

e-Fatura uygulamasına dahil olan mükellefler, çiftçilerden zirai mahsül alırken matbu olarak düzenledikleri müstahsil makbuzunu dijital ortamda e-müstahsil makbuzu olarak da düzenlemek zorunda.

e-İrsaliye

Gübre takip sistemi kapsamındaki mükelleflerin yaptığı sistem dahilindeki mal sevkinde artık e-İrsaliye kullanma mecburiyeti bulunuyor.

Demir çelik ya da madencilik sektörlerinde imalat, ihracat veya ithalat işleri yapan mükelleflerin e-irsaliye uygulamasına geçiş zorunluluğu öngörülmektedir.

Diğer Sektörel Düzenlemeler

Hal kayıt sistemi kapsamında sebze ve meyvelerin ticareti ile uğraşan tüm tacir komisyoncular 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye, e-müstahsil makbuzu ve e-defter uygulamasına katılmak ve bu uygulamaları kullanmaya başlamak zorunda.
Sigorta, emeklilik ve reasürans şirketlerinin sigorta poliçeleri ve sigorta komisyon gider belgeleri ile banka dekont belgelerini; yetkili döviz şirketlerinin ise de döviz alım-satım belgeleri ile tüm mükelleflerin kullandığı gider belgesini e-belge olarak düzenleme imkanı vardır.
Akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren mükelleflerin geçmek zorunda olduğu uygulamalarla ilgili düzenleme: Akaryakıt istasyonları da dahil Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nun akaryakıt sektöründe çalışmak için lisans verdiği bütün mükellef şirketlerin e-fatura, e-arşiv fatura, e-irsaliye ve e-defter uygulamalarına geçme zorunluluğu bulunuyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan Sağlık Hizmet sunucuları kendilerine e-Fatura geçiş zorunluluğu getirilen mükellefler arasında sayıldığı için e-Defter uygulamasına geçmek zorundalar.

e-Dönüşüm Takvimi

2022’den itibaren geçerli olan takvime bu linkten ulaşabilirsiniz.

Siz de Zirve e-Dönüşüm Paketlerini kullanın, işiniz de, içinizde rahat etsin.

İnternet sitemizde yer alan içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır ve tavsiye niteliği taşımamaktadır. Konu hakkında kişiselleştirilmiş tavsiyeler için bir uzmana danışmanız gerekmektedir. Sunulan bilgilerin doğruluğu, eksiksizliği ve güncelliği tarafımızca garanti edilmemektedir. Mikrogrup, bu bilgilerin kullanımı sonucunda doğabilecek herhangi bir zarardan sorumlu tutulamaz.Detaylı yasal uyarılar için lütfen buraya tıklayınız.
Top