31/12/2023 tarihli gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı 50.000.000 TL’nin altında olan mükelleflerin 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemleri sonu itibarıyla enflasyon düzeltmesi yapılmayacaktır. Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:563) ile ilgili detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
.
Bu yazımızda Zirve Nova 2.0’da brüt satışlar toplamı 50.000.000 TL’nin altında olan mükelleflerin geçici vergi beyannamesini nasıl hazırlayacağından bahsedeceğiz.
.
50.000.000 TL’nin Altında Olan Mükellefler İçin Geçici Vergi Beyannamesi
Geçici vergi beyannamesine enflasyon düzletmesi tabi olmadığından dolayı enflasyon düzeltmesi adımlarının uygulanmasına ve bilanço hazırlanmasına gerek yoktur.
.
Geçici vergi beyannamesinin hazırlanmasına başlamadan önce mutlaka “Firma İşlemleri”, “Beyanname Bilgileri” giriş yapılır.
31/12/2023 tarihli gelir tablosundaki brüt satışlar toplamı 50.000.000 TL’nin altında olan mükellefler için enflasyon düzeltmesi uygulanmayacağından dolayı beyannameye bilanço eklenmeyecektir. Bu kapsamda “Geçici Vergi Bilanço Bildirimleri” alanından “Bilanço Bildirilmesin” seçimi yapılarak “Kaydet” butonuna tıklanır.
.
Gelir Tablosunun Hazırlanması
Geçici vergi beyannamesi hazırlamadan önce gelir tablosu hazırlanması gerekmektedir. Gelir tablosunun hazırlanabilmesi için “Genel Muhasebe” , “Mali Tablolar” , “Gelir Tablosu” adımları takip edilir.
Bu alanda “Gelir Tablosu Tipi” “Geçici Vergi” olarak seçilir. Geçici vergi olarak seçilmesini önermemizin sebebi yansıtma işlemlerini sistem tarafından, arka planda yapılacak olmasıdır. “Tablo Tarihi” “30.06.2024” olarak “Tabloyu Doldur” butonuna tıklanır.
Tabloyu doldur butonuna tıklanmasıyla ekrana yansıtma işlemleri arka planda yapılabilmesi için alan açılacaktır. Bu alanda Dönem Sonu Stok Mal Mevcudu mutlaka kontrol edilerek doldurulmalıdır. “Kaydet” butonuyla işleme devam edilir.
Hazırlanan gelir tablosu kontrol edildikten sonra “Kaydet” butonuna tıklayarak gelir tablosu kaydedilir.
.
Geçici Vergi Beyannamesinin Hazırlanması ve Gönderilmesi
Geçici vergi beyannamesini hazırlamak için “Beyannameler”, “Kurum Geçici” veya “Gelir Geçici” adımları takip edilir.
İlgili geçici vergi beyannamesi seçildikten sonra ekrana bilgilendirme mesajı gelecektir. Gelen bilgilendirme mesajı “Tamam” butonuna tıklayarak kapatılır.
Beyannamenin içerisinde yer alan “Zarar Olsa Dahi İndirilecek İstisna ve İndirimler” gibi bölümlere ait bilgilerin mizandan otomatik çekilmesi istenirse “Kod Tablosu” butonuna tıklanır.
Açılan ekranda yer alan alanlara “Yeni” butonuna tıklayarak “İşlem Türü” ve “Hesap Kodu” yazılması ve “Kaydet” butonuna aracılığıyla kod tablosunun kaydedilmesi yeterlidir.
Beyannamenin hazırlanacağı dönem için “2. Dönem” seçimi yapılarak “Otomatik Hazırla” butonuna tıklanır.
Hazırlanan beyannamede “Ekler” sekmesine tıklayarak “Gelir Tablosu” kontrol edilir.
Kontroller yapıldıktan sonra beyannamede bildirilmesi gereken diğer kısımların doldurulması gerekir. Örneğin kod tablosu özelliği kullanılmadıysa zarar olmasına rağmen indirilecek istisna varsa, kazancın bulunması halinde indirilecek indirim ve istisna varsa veya kanunen kabul edilmeyen bir gider varsa ilgili sekmelere geçiş yapılarak bu alanların doldurulması gereklidir.
.
Doldurulması gereken diğer bir alan ise “Ekler” sekmesinde yer alan “Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bilgiler” tablosudur. Verilen bir önceki beyannameye istinaden gerçek faydalanıcı bilgisi aynıysa “529 Sıra No’lu VUK Genel Tebliği kapsamında daha önce verdiğim bildirim/beyannamede yer alan bilgiler geçerlidir***” seçeneği işaretlenebilir.
Tüm alanlar doldurulduktan sonra “Kaydet” butonuyla beyanname kaydedilir.
Beyannameyi göndermek içinse Zirve Masaüstü Programının ana sayfasına dönüş yapılır. “Beyanname Gönderim” modülüne giriş yapılır. “Dönem Tipi” alanında “3 Aylık” ve “Dönem” alanından “Nisan-Mayıs-Haziran” seçimi yapılarak “Listele” butonuna tıklanır.
“Beyanname Listesi” alanından geçici vergi beyannamesi seçilerek “Gönder” butonu aracılığıyla beyanname gönderilir.
.
Enflasyon Düzeltmesi Uygulandıysa Ve Geçici Vergi Beyannamesi Gönderilmediyse Uygulanacak Adımlar
Yayınlanan tebliğ öncesi firma için enflasyon düzeltmesi uygulandıysa ve enflasyona ait muhasebe fişleri hazırlandıysa geçici vergi beyannamesi gönderilmeden önce mutlaka enflasyon düzletmesine ait yevmiye kayırları silinmelidir.
.
Bu işlem için “Genel Muhasebe” , “Fişler ” adımları takip edilir.
Enflasyon düzeltmesine ait yevmiye kayıtları seçilerek “Sil(Ctrl+Del)” butonuna tıklayarak yevmiye kayıtları silinir.
Eğer demirbaş modülü aracılığıyla demirbaş kartlarına enflasyon uyarlaması yapıldıysa “Demirbaşlar”, “Enflasyon Uyarlaması” adımları takip edilir.
Açılan sayfada “Haziran” ayı ve “Sabit Kıymetler” seçilerek “Geri Al” butonuna tıklayarak enflasyon uyarlaması geri alınır.
Ardından üste yer alan adımlar takip edilerek geçici vergi beyannamesi hazırlanır.
.
Keyifli kullanımlar dileriz.