Zirve Ticari/Finansman detaylı kullanım özellikleri serimizin bu yazısında seri numarası takibinden bahsedeceğiz. Aynı zamanda seri numarası takibi Zirve Üretim paketinde de kullanılabilir.
Seri Numarası Nedir?
Seri Numarası; bir ürünü diğerlerinden ayırt etmek için üretici tarafından atanan benzersiz numaradır.
Seri Numarası Takibinin Önemi Nedir?
Her ürün, benzersiz bir seri numarası ile tanımlanır ve bu numaralar, ürünler arasında ayrım yapmak için kullanılır. Seri numarası, ürünlerin marka, model ve üretim tarihi gibi özellikleri aynı olsa bile her bir ürün için özeldir. Örneğin, her cep telefonunun kendine özgü bir uluslararası mobil cihaz kodu bulunur. Seri numarası izleme işlemi, özellikle elektronik, bilgisayar ve savunma sanayi sektörlerinde sıkça kullanılır. Ayrıca, cihazların garanti durumları da bu şekilde takip edilir.
Zirve Masaüstü Programında Seri Numarası Takibi Nasıl Yapılır?
Seri numarası, stok takibinde kullanıldığı için stok modülünden işlem gerçekleştirilmektedir.
Zirve Masaüstü programı içerisinden seri numarası takibi yapılabilmesi için öncelikle “Stok” modülüne giriş yapılır.
Stok modülünde yeni bir stok kartı oluşturulacaksa “Yeni Stok Kartı” butonuna, var olan bir stok kartı seri numarası takibine dahil edilecekse “Kart İncele-Düzelt” butonuna tıklanır.
Stok kartının içerisinde bulunan “Seri No Kullan” alanı “EVET” olarak seçilir ve “Kaydet” butonuna tıklayarak stok kartı kaydedilir.
“Seri No Kullan” seçeneği “Evet” olarak işaretlenen stoklar, stok modülünde bulunan “Seri No- Lot- Detay Takip” butonu aracılığıyla kontrol edilebilir.
“Seri No- Lot- Detay Takip” sayfasında “Seri No Takip” alanında görüntülenecektir.
Stok kartlarına gerekli bilgilerin girişi yapıldıktan sonra Seri Numarası takibinin yapılabilmesi için açılış fişi veya alış faturası kullanılabilir. Alınan ya da stokta var olan ürünlerin öncelikle seri numaraları ile sisteme kaydedilmesi gerekmektedir. İşlemimize açılış fişi örneği ile başlayalım.
Açılış fişi oluşturmak için “İrsaliye” modülüne giriş yapılır.
Açılan sayfada “Yeni İrsaliye”, “Açılış Fişi” seçimi yapılır.
Stok Adı girilir. Stok seçimi yapıldıktan sonra “Miktar” alanındayken “SHİFT+S” kısa yolu ile seri numarası bilgileri alanı açılır.
Açılan alanda “Seri No” , “Eklenecek Miktar”, alanları doldurulur. Miktar Kadar ekle butonuyla sıralı seri numarası üretilebilir. “Kaydet/Çık” butonuna tıklanır ve işlem kaydedilir.
Seri Numarası oluşturulduktan sonra “Kaydet F2” butonuna tıklanarak açılış fişi kaydedilir.
İkinci yönteme dair örneğimiz için öncelikle “Fatura” modülüne giriş yapılır.
Açılan sayfada “Yeni Fatura”, “Alış Faturası” seçimi yapılır.
Alış faturası seçimi yapıldıktan sonra “Cari” ve “Stok” seçimi yapılır.
Stok seçimi yapıldıktan sonra “Miktar” alanındayken “SHİFT+S” kısa yolu ile seri numarası bilgileri alanı açılır.
Açılan alanda “Seri No” , “Eklenecek Miktar”, alanları doldurulur. Miktar Kadar ekle butonuyla sıralı seri numarası üretilebilir. “Kaydet/Çık” butonuna tıklanır ve işlem kaydedilir.
Fiyat bilgisi yazıldıktan sonra “Kaydet F2” butonuna tıklanarak fatura kaydedilir.
Alış Faturasıyla veya açılış fişiyle kaydedilen Seri Numarası “Seri No- Lot- Detay Takip” sayfasından “Seri No Takip” sekmesinden kontrol edilebilir.
Giriş yapılan seri numarası ile satış yapılmak istenirse öncelikle “Satış Faturası” oluşturulur. Satış faturası seçimi yapıldıktan sonra “Cari” ve “Stok” seçimi yapılır.
Stok seçimi yapıldıktan sonra “Miktar” alanındayken “SHİFT+S” kısa yolu ile satış yapılan seri numaraları Seçilenleri Ekle butonu ile Çıkış Seri No alanına eklenir. “Kaydet/Çık” butonu ile işlem kaydedilir.
Ardından “Kaydet” butonuna tıklanarak fatura kaydedilir.
Böylelikle belirlenen seri numarası üzerinden satış işlemi gerçekleştirilmiş olacaktır.
Seri numarası takibinin kullanıldığı stok kartının içerisindeki hareketlerin kontrol edebilmesi için stok modülünde bulunan “Seri No- Lot- Detay Takip” sayfasından “Seri No Takip” sekmesi kullanılır.
“Durum Değiştir” butonunda “Arıza Kaydı”, “Servis Kaydı”, “Onarıldı”, “Müşteriye Teslim” ve “Defolu” olmak üzere beş farklı seçenek aktiftir. İstenilen durum seçilir ve ekrandaki boş alanlar doldurulur. “Kaydet” butonu ile işlem kaydedilir.
Böylelikle Arıza Kaydı girilen Seri No “Durumu” alanı güncellenecektir.
Kaydedilen durum silinmek istenirse “Durum Sil” butonu kullanılabilir.
Seri numarası ile ilgili rapor alınabilmesi için “Raporlar” butonuna tıklanır.
Açılan ekranda “Seri No Dökümü” ve “Detaylı” döküm alınabilir.
Keyifli kullanımlar dileriz.