Zirve Ticari/Finansman detaylı kullanım özellikleri serimizin bu bölümünde depo takibi süreçlerinden bahsedeceğiz.
Depo takibi, işletmenin stok maliyetlerini kontrol etmesine, verimliliği artırmasına ve müşteri memnuniyetini sağlamasına yardımcı olan kritik bir süreçtir. Doğru depo takibi sayesinde stokların ne zaman ve ne kadar sipariş edileceği daha doğru bir şekilde tahmin edilebilir, bu da maliyetleri düşürürken stok dengesizliklerini azaltır. Ayrıca, stokların nerede bulunduğu hakkında net bilgilerin olması, sipariş hazırlama süreçlerini hızlandırır ve müşteri memnuniyetini artırır. Sonuç olarak, depo takibi işletmenizin rekabet gücünü artırırken, daha etkin bir stok yönetimi sağlar.
Depo kullanımı birden fazla deposu olan kullanıcılarımız için oldukça önemlidir. Depolarınızı oluştururak, alış yapılan ürünün depo seçimi, çıkacak ürünün depo seçimi ve depolar arası transfer ile depolarınızdaki mevcut stok miktarını takip edebilirsiniz.
.
Depo Oluşturma
Öncelikle Zirve Ticari/Finansman paketlerinde stoklarımızın depo takibini yapabilmek için Ticari Ayarlar sayfasında Depo oluşturulmalıdır. Merkez isimli depo otomatik olarak gelmektedir. Bu deponun ismi değiştirilebilmekte olup, bu deponun dışında yeni depolar oluşturulabilmektedir. Kullanılacak depolar oluşturulduktan sonra yeni stok kaydı açılırken depolarımızdaki mevcut stok miktarları depolara girilmelidir.
.
Açılışta Depoya Stok Kaydı Oluşturma
Bu işlem için İrsaliye-Stok Hareketleri modülü kullanılmaktadır. Yeni kayıtlarda “Yeni İrsaliye > Açılış Fişi” kullanılır. Açılış fişinin kaydı girilmeden önce stoklar için giriş yapılmak istenen “Depo” seçimi yapılmalıdır. İlgili depo girilerek açılış fişi kaydedilir.
.
Alış ve Satışlarda Depo Kullanımı
Açılış fişinin dışında alış işlemlerinizde de depo seçimi yapılabilmektedir. Örneğin; bir alış faturası kaydedilirken depo seçimi yapılarak; alınan ürünlerin ilgili depo stoklarına aktarılması sağlanır. Aynı durum satış işlemleri için de geçerlidir. Satış faturası oluştururken depo seçimi yaparak, ilgili deponun stoklarından bakiye düşmesi sağlanmaktadır.
.
Aynı zamanda evrak hazırlandıktan sonra “Düzelt (F7)” ile depo değişimi yapabilir ve stok satırlarınızda her bir stok için ilgili depoyu ayrı ayrı seçebilirsiniz.
.
Stoklarda Depo Durumu
Stok modülü içerisinde depo durumlarınızı görmek için ilgili stok seçildikten sonra ekranın solunda bulunan depo durum butonu için stoklarınızın depolarınızdaki dağılımını kontrol edebilirsiniz.
.
Raporlarda Depo Durumu
Depolarını aktif kullanan kullanıcılarımız aynı zamanda stok, sipariş, irsaliye ve fatura modülleri içerisinde yer alan birçok rapor için “depo” filtrelemesi yapabilmektedir. Bu yöntem ile evraklarınızda depo seçimi yaptığınız işlemler için ayrı bir raporlama yapabilirsiniz.
.
Depo Transfer İşlemleri
Depolar arasında aktarım işlemleri için irsaliye – stok hareketleri modülü içerisinde yeni irsaliye alanında depo transfer fişi kullanılmaktadır. e-İrsaliye mükellefi olan firmalar depo transfer fişi ile kendi depoları arasında yapılan taşımalar için e-irsaliye de oluşturabilmektedir. Depo sayım fazlası ve depo sayım eksiği fişleri ile herhangi bir alış-satış işlemine bağlı olmaksızın stoklarınıza ekleme ve çıkarma yapabilirsiniz.
.
Depo Transfer İşlemleri için diğer firmamızdan örneklerle konuyu inceleyelim. Bu işlem için öncelikle İrsaliye modülüne giriş yapılır.
.
Yeni İrsaliye- Depo Transfer Fişi seçilir.
.
Ürünün çıkış yapılacağı depo ve transferin yapılacağı depo seçimi yapılır, stok ve miktar alanları doldurulur. Kaydet butonuna tıklanır ve işlem kaydedilir.
.
..
İşlem türü Depo Transfer Fişi olarak yansıyacaktır.
.
Kayıt sonrası kontrol işlemi için stok modülüne giriş yapılır ve depo durumu butonuna tıklanarak stokların depolar arası taşındığı görüntülenir.
.
Depo Sayım İşlemleri
İrsaliye modülü içerisinden Depo sayım fazlası ve depo sayım eksiği fişleri ile herhangi bir alış-satış işlemine bağlı olmaksızın stoklarınıza ekleme ve çıkarma da yapabilirsiniz.
.
Depo Sayım Fazlası
Öncelikle irsaliye modülüne giriş yapılır ve Yeni İrsaliye Depo Sayım Fazlası seçilir.
.
Sayım fazlası eklenmek istenen depo seçilir, stok ve miktar bilgisi alanları doldurulur. Kaydet butonuna tıklanarak işlem kaydedilir.
.
İşlem türü Depo Sayım Fazlası olarak yansıyacaktır.
.
Kayıt sonrası kontrol işlemi için stok modülüne giriş yapılır ve depo durumu butonuna tıklanarak Depo Sayım Fazlası için seçilen depo (MARMARA) bakiyesinin güncellendiği görüntülenir.
.
Depo Sayım Eksiği
Diğer örneğimizi de Merkez depodan 10 adet bilgisayar ürünü için Depo Sayım Eksiği üzerinden gösterelim. Öncelikle irsaliye modülüne giriş yapılır ve Yeni İrsaliye Depo Sayım Eksiği seçilir.
.
Sayım eksiği için istenen depo seçilir, stok ve miktar bilgisi alanları doldurulur. Kaydet butonuna tıklanarak işlem kaydedilir.
.
İşlem türü Depo Sayım Eksiği olarak yansıyacaktır.
.
Kayıt sonrası kontrol işlemi için stok modülüne giriş yapılır ve depo durumu butonuna tıklanarak Depo Sayım Eksiği için seçilen depo (MERKEZ) bakiyesinin güncellendiği görüntülenir.
.
Depo Sayım Fişi
Son olarak “Stok (Depo) Sayım Fişleri sayfasında “Yeni Sayım Fişi (F3)” butonu ile yapmış olduğunuz stok-depo sayımlarına ait sonuçların kayıt işlemleri tutulmaktadır. İşlem için İrsaliye modülüne giriş yapılır ve Stok (Depo) Sayım Fişleri butonuna tıklanır.
.
Yeni Sayım Fişi butonuna tıklanır. İşlem yapılacak depo, stok kodu veya stok adı seçilir. Seçimin yapılmasıyla birlikte kayıt miktarı bilgisi ekrana gelecektir. Sayım miktarı alanına sayım sonucu eklenir. Kaydet butonu ile işlem kaydedilir.
.
Bu sayede program 15 adet bilgisayar için Depo Sayım Fazlası fişini otomatik oluşturacaktır.
Keyifli kullanımlar dileriz.
.