Zirve Programında Belgelere IMEI ve MAC Girişi Nasıl Yapılır?

imei_ve_mac-1024x577 E-Dönüşüm Mevzuat, Hukuk ve Vergi Nasıl Yapılır? Ön Muhasebe  zirve e-fatura üniversite öğrencileri imei ve mac e-fatura e-dönüşüm e-arşiv

Bu yazımızda IMEI ve MAC nedir, satışlarınız için oluşturduğunuz e-Fatura ve e-Arşiv faturalarınızda IMEI ve/veya MAC numaralarınızı nasıl ekleyeceğinizi sizlere anlatacağız.

Üniversite Öğrencilerine Satışı Yapılan Teknolojik Ürünlere IMEI ve MAC Bilgilerinin Girişi ile İlgili Yasal Düzenleme Nedir?

Üniversite öğrencilerine satışı yapılan teknolojik ürünlere IMEI ve MAC bilgilerinin girişi, 14/11/2023 tarihli ve 32369 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Yükseköğretim Öğrencilerine Teknolojik Cihaz Ve İnternet Desteği Verilmesine İlişkin Usul Ve Esaslar Hakkında Tebliğ” ile belirlenmiştir. Tebliğde ilgili faturalarda IMEI ve MAC bilgilerinin girilmesi önemle belirtilmiştir. Gelir İdaresi Başkanlığı bu konuda yürütülecek faaliyetlerini ilgili yazıda belirtmiştir.

Tebliğ kapsamında, yükseköğretim öğrencilerine sunulan imkânlardan faydalanmak için düzenlenecek elektronik faturalarda, kullanıcıların herhangi bir sorun yaşamaması adına önemli bir güncelleme yapılmıştır. 15.12.2023 tarihi itibariyle “AdditionalDocumentReference” bölümünde bulunan “schemaID” alanına “IMEI” ve/veya “MAC” ifadesi eklenmesi zorunlu hale getirilmiştir. Bu ifadelerden sonra, satılan cihazın IMEI ve/veya MAC numaralarının yazılması gerekmektedir.

IMEI ve MAC Nedir?

IMEI : Açılımı “ International Mobile Equipment Identity“ yani Uluslararası Mobil İstasyon Ekipman Kimlik Numarası olan IMEI, teknolojik cihazların kimliğini oluşturur. IMEI sadece akıllı telefonlar için değil; 3G/4G tabletler, kablosuz İnternet kartlarına sahip dizüstü bilgisayarlar için de kullanılır.

IMEI = IMEI numaraları ya 17 basamaklı ya da 15 basamaklı sayı dizileri halinde gelir. Şu anda kullanılan IMEI formatı AA-BBBBBB-CCCCCC-D’dir: Örnek IMEI No : “35 780502 398494 2 “

.

MAC : İnternete bağlı her cihazın sağlıklı veri alışveriş yapabilmesi için kendine özgü adreslerinin olması gerekiyor. Bu adreslerin temel sebebi ağda her cihazı ayrıştırabilmek. MAC adresi işte bu alışverişin sağlanması için oluşturulan özgün adreslerdir. Yani herhangi bir cihazda kullanılan adres başka bir cihazda kullanılmaz. Genel olarak IP adresi ile karıştırılan bu terim, Ethernet bağlantı noktanızın ya da ağ kartınızın sahip olduğu bir adrestir. MAC adresi, cihazın üreticileri tarafından atanan adreslerdir.

MAC = MAC adresleri 48 bittir ve genelde onaltılık sayı düzeninde 12 karakter ile ifade edilir.Örnek olarak; “68-7F-74-12-34-56” bu dizin bir MAC adresi örneğidir. Adresin ilk altı hanesi üreticiyi temsil eder, son altı hane ise özgün bir tanıtıcı numaradır.

.

Zirve e-Fatura ve e-Arşiv Fatura Modüllerinde Gönderilen Belgelere IMEI ve MAC Bilgilerinin Girişi Nasıl Yapılır?

IMEI ve MAC Bilgileri fatura kesilen cariye ait cari kartta yer alan “e-Fatura Ek Bilgileri” alanından eklenmektedir.

IMEI ve MAC numaralarından herhangi biri ya da ikisi de kullanılabilir olmalıdır.

1. Zirve Masaüstü programlarına giriş yapılır. (Ticari, Finansman, Üretim)

2. “Cari” modülünden Söz konusu tebliğ kapsamında fatura kesilecek olan cariye ait kart seçilerek “Kart İncele-Düzelt (F4)” tıklanır.

3.”E-Fatura Ek Bilgiler” sekmesi> Ek Belge Bilgileri (AdditionalDocumentReference) alanında: 3.1. Sıra No bilgisi girilir. (Satır sırasına göre – İlk satır 1 olacak şekilde)
3.2. “Belge No” alanına IMEI ya da MAC numaraları girilir.
3.3. “Belge Tarihi” alanına kesilecek olan faturanın tarihi girilmelidir.
3.4. “Açıklama” alanına IMEI ya da “MAC ifadeleri yazılır. (Belge no alanına girilen numara IMEI numarası ise “Açıklama” alanına IMEI ifadesi yazılır; MAC numarası ise “Açıklama” alanına MAC ifadesi yazılır.

NOT: Her ikisi de mevcutsa IMEI ve MAC bilgileri ayrı satırlarda girilmelidir

imei_mac-1024x576 E-Dönüşüm Mevzuat, Hukuk ve Vergi Nasıl Yapılır? Ön Muhasebe  zirve e-fatura üniversite öğrencileri imei ve mac e-fatura e-dönüşüm e-arşiv

4. “Kaydet(F2)” tıklanır.

5. Fatura modülü açılarak IMEI ve MAC bilgilierinin girişinin yapıldığı cariye e-Fatura/e-Arşiv Fatura kesilir.

6. Faturanın XML ‘inde “AdditionalDocumentReference” bölümünde yer alan “schemaID” alanına “IMEI” ve/veya “MAC” ifadesi ve bu ifadelerden sonra satışı yapılan cihaza ait IMEI ve/veya MAC numaralarının yer aldığı görülür.

image-1-1024x679 E-Dönüşüm Mevzuat, Hukuk ve Vergi Nasıl Yapılır? Ön Muhasebe  zirve e-fatura üniversite öğrencileri imei ve mac e-fatura e-dönüşüm e-arşiv

Faturanın XML görüntüsü örnekteki gibi olacaktır.

NOT: İlgili faturanın gönderimi tamamladıktan sonra “Cari Kartı” içerisinde yer alan “e-Fatura Ek Bilgiler” alanından son kaydedilen bilgilere ait satırlar silinmelidir.

NOT: e-Fatura ve e-Arşiv Fatura dizaynlarınızda IMEI ve MAC bilgilerinin fatura görselinde görüntülenebilmesi için [email protected] adresinden mail ile iletişime geçebilirsiniz.

.

Yazımızın sonuna geldik. e-Fatura ve e-Arşiv Fatura gönderimleri ile ilgili detaylı bilgiye e-Fatura Nedir? Nasıl Kesilir? başlıklı yazımızdan ulaşabilirsiniz. Keyifli kullanımlar dileriz.

Top