Zirve e-İrsaliye Modülü



Elektronik İrsaliye

e-İrsaliye belgesi, yeni bir belge türü olmayıp, kağıt ortamdaki “sevk irsaliyesi” belgesi ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.

Elektronik İrsaliye’ye geçiş ile beraber, hali hazırda kağıt ortamda düzenlenmekte olan “sevk irsaliyesi” belgesinin, elektronik belge olarak elektronik ortamda düzenlenmesi, alıcısına elektronik ortamda iletilmesi ve elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesi gerekmektedir.

ELEKTRONİK İRSALİYENİN DÜZENLENMESİ VE İLETİLMESİ

  • e-İrsaliyenin malın fiili sevkinden önce düzenlenmesi ve Başkanlık sistemleri üzerinden alıcısına başarılı olarak iletilmesi gerekmekte olup e-İrsaliye Uygulaması üzerinden alıcısına başarılı bir şekilde iletilmeyen e-İrsaliye hüküm ifade etmez.
  • Malın fiili sevki sırasında araç içinde de e-İrsaliyenin bir çıktısının bulunması zorunlu olup, söz konusu çıktı üzerinde ıslak imza ya da kaşe bulunması zorunlu değildir. Söz konusu kağıt çıktının, alıcıya verilmesi zorunlu olmadığı gibi malların alıcıya tesliminden sonra muhafaza veya ibraz edilme zorunluluğu da bulunmamaktadır.
  • e-İrsaliyenin düzenlenmesinden önce sevki yapılan mala ilişkin olarak e-Fatura düzenlenmiş olması halinde, e-İrsaliye üzerinde e-Faturanın belge numarasına da yer verilmesi zorunludur.
  • Düzenlenecek e-İrsaliyelerde, Başkanlık sistemlerinden elektronik ortamda sorgulanması, doğrulanması ve görüntülenmesine imkan vermek üzere karekoda belge üzerinde yer verilmesi zorunludur.
  • Mükellefler e-İrsaliye düzenlerken, bu Tebliğde belirtilmeyen hususlarda süreler başta olmak üzere Vergi Usul Kanunu ve ilgili diğer kanun ve düzenlemelerde yer alan usul ve esaslara uymak zorundadır.
  • e-İrsaliye Uygulamasından yararlanan mükelleflerin aralarındaki işlemlerde 01/07/2018 tarihine kadar e-İrsaliye belgesi düzenlemeleri mümkün olduğu gibi kağıt ortamda sevk irsaliyesi belgesi düzenlemeleri de mümkündür. Ancak aynı işlem için elektronik irsaliye veya kağıt irsaliyeden sadece birinin düzenlenmesi gerekmektedir.
  • e-İrsaliye Uygulamasından yararlanan mükellefler e-İrsaliye Uygulamasına kayıtlı olmayan mükelleflere kağıt irsaliye düzenlemeye devam edeceklerdir.

e-Fatura uygulamasına kayıtlı kullanıcılar, istemeleri halinde 01/01/2018  tarihinden itibaren e-İrsaliye Uygulamasına dahil olabilecek ve sevk irsaliyesi belgelerini bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre düzenleyebileceklerdir.

Elektronik İrsaliye İçeriği

e-İrsaliye belgesinde aşağıda yer alan bilgilerin bulunması zorunludur:

  • e-İrsaliyesinin düzenlenme tarihi ve belge numarası,
  • e-İrsaliyeyi düzenleyenin adı, ticaret ünvanı, adresi, vergi dairesi ve hesap numarası,
  • Müşterinin adı, ticaret ünvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası,
  • Taşınan malın nevi, miktarı,
  • Fiili sevk tarihi ve saat ve dakika olarak zamanı,

Başkanlık, ihtiyaç duyulması halinde söz konusu bilgilere ilave bilgilerin de e-İrsaliye belgesinde bulunmasını mükelleflere gerekli duyuruları www.efatura.gov.tr internet adresinde yaparak isteyebilir.

Mükellefler e-İrsaliye üzerindeki zorunlu bilgilere ilave olarak ihtiyaçları doğrultusunda farklı bilgilere de yer verebileceklerdir.

Aktivasyon işlemleri sonrasında İrsaliye modülümüzde e-İrsaliye butonu eklenecektir. Kullanıma başlamadan önce e-İrsaliye butonuna tıklayarak ayarlarımızı ve tanımlamalarımızı yapmamız gerekmektedir.

E-İrsaliye modülüne giriş yaptıktan sonra Ayarlar sekmesinden Web servis kullanıcı bilgilerini tanımlıyoruz. Web servis kullanıcı bilgileri; Zirve yazılım tarafından size gönderilmiş olan ve aynı zamanda portalada giriş yapabileceğiniz web servis kullanıcı adı ve şifresidir.

E-Posta sunucu Ayarları; kesilen e-irsaliyeyi ayrıca alıcının mail adresine göndermek için e-posta sunucu ayarlamalarının yapılması gerekmektedir. Bu ayarlar mail servis sağlayıcınıza göre değişiklik gösterecektir.

Zirve Drive Kullanıcı Bilgileri; Zirve drive kullanıcısı iseniz, oluşturulan e-irsaliyelerin pdflerini driveınızda yedekleyebilirsiniz. Bunun için zirve drive kullanıcı adı ve şifrenizi tanımlamanız yeterli olacaktır.

Etiket Bilgileri; e-irsaliye gönderim ve alım işlemlerini yapabilmek için etiket bilgilerinin tanımlı olması gerekmektedir. Etiket bilgilerine portaldan E-Dönüşüm=> E-İrsaliye=> Taslak İrsaliye=> Yeni butonu ile görüntüleyebilirsiniz.

Ön Ekler; e-irsaliye evrak numarasında kullanılacak 3 haneli ön ek bilgisidir. Ekle butonu ile tanımlamamızı yaptıktan sonra, Kontrol Et butonu ile portalda bulunan son evrak numarası kontrol edilir.

Kaydet butonu ile yapılan ayar ve tanımlamalar kaydedilir.

Yeni İrsaliye => Satış İrsaliyesi butonu ile İrsaliye oluşturulur. Evrak numarası son kesilen e-irsaliye numarasına göre gelir. İrsaliye bilgileri girildikten sonra Taşıyıcı Bilgileri butonuna tıklayarak Sevk Tarihi, Taşıyıcı Türü, Taşıyıcı Firma vergi numarası, Taşıyıcı Unvan, Araç Plaka No mutlaka girilmelidir. Varsa Dorse Plaka No alanı da doldurulur, irsaliye kaydedilir.

Kaydettiğimiz irsaliyeler e-irsaliye modülümüzde Gönderilen e-İrsaliye İşlemleri => Gönderilecek Belgeler alanına gelmektedir.

Belge Gönder; Gönderilecek e-irsaliyeleri işaretleyerek Belge Gönder butonu ile gönderebilirsiniz.

Durum Kontrolü; Gönderilmiş e-irsaliyelerin durum kontrollerini yapmak için kullanılır. İrsaliye modülünde yenileme işareti ile bu alanda yaptığınız durum kontrollerini programa çekebilirsiniz.

Belge Göster; Kaydedilmiş evrakı Html veya Pdf formatında görüntüleyip, kaydedip, yazdırabilirsiniz

Zirve Portal; İnternet tarayıcınız üzerinden zirve portal’a bağlanabilirsiniz.

Kontör Satın Al; Zirve online işlemlere bağlanarak kontör satın alabilirsiniz.

Gönderilecek Belgeler; Zirve programı İrsaliye modülünde girilmiş, henüz gönderim işlemi yapılmamış belgeleri görüntülediğiniz alandır.

Onay Bekleyenler; Henüz yanıtlanmamış, gönderilmiş belgelerinizi görüntülediğiniz alandır, bu alanda durum kontrolü yapabilirsiniz.

Gönderilenler; Onaylanmış, Kısmi onaylanmış veya reddedilmiş belgeleri görüntülediğiniz alandır.

Gelen E-İrsaliye işlemlerinde tarafınıza gelen E-İrsaliyeleri İrsaliye Sorgula sayfasından Kontrol Et butonu ile sorgulayabilirsiniz.

Gelen İrsaliye Listesine Aktar butonu ile kontrol edilmiş E-İrsaliyeyi yanıt vermek üzere Yanıt Bekleyen İrsaliyeler sayfasına aktarabilirsiniz. Yanıt Bekleyen İrsaliyeler sayfasında Yanıtla butonu ile gelen E-irsaliyeyi kabul, kısmi kabul veya kabul edilmeme nedeni ile birlikte ret olarak yanıtlayabilirsiniz.

Yanıt gönderilmiş evraklar Gelen İrsaliyeler sayfasına aktarılacaktır.

Gelen İrsaliyeler sayfasında Durum Kontrolü butonu ile evrak durum kontrolü yapabilirisiniz. Zirve Programına Aktar butonu ile gelen E-İrsaliyeyi Programınızda İrsaliye modülüne aktarabilirsiniz.

Zirve Programına Aktar butonuna tıkladıktan sonra stok seçimlerinizi yapıp Kaydet Kapat butonu ile aktarımınızı tamamlaya bilirisiniz.

Top